БСП и "Възраждане" цитират предполагаем доклад на БНБ, че не сме готови за еврозоната

Ружа Райчева 02 ноември 2022 в 15:14 2391 0

Главната страница на представения от

Снимка OFFNews

Главната страница на представения от "Възраждане" доклад на БНБ, чиято автентичност не е потвърдена

БСП и "Възраждане" твърдят, че разполагат с доклад на Българската народна банка, според който България не е готова за влизане в еврозоната, стана ясно от изказвания на представители на партиите в кулоарите на парламента. 

Вчера БСП са получили доклад на Българската народна банка за еврото, който не е одобрен от нейния Управителен съвет, обяви депутатът от БСП Румен Гечев в кулоарите на парламента.

"БНБ ни изпраща някакъв пасквил, който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма подпис, няма печати, не е ясно кои са тези експерти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме на изслушването на управителя на БНБ", каза той.

Според Гечев в доклада съществуват противоречия за готовността на България да влезе в еврозоната през 2024 г. БСП ще поискат изслушване на гуверньора на БНБ в парламента, за да се изясни дали влизането в еврозоната е политически акт.

Румен Гечев е на мнение, че ако България влезе в еврозоната, не е ясно какво би станало с вноса, износа, както и с покупателната способност на българите. По думите му в такава ситуация е неприемливо решението дори да се гласува в пленарната зала.

Другата политическа сила, категорично против приемането на еврото, е "Възраждане". Днес Костадин Костадинов заяви, че партията му разполага с работен вариант на доклад на БНБ за влизането ни в еврозоната. Представеният от "Възраждане" доклад е от 136 страници. БНБ до този момент не е потвърдила неговата автентичност.

Управителят на БНБ: Без редовен кабинет няма да влезем в еврозоната. Въпросът е политически

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!