Започват консултации за отпадането на депутатския имунитет

OFFNews 27 октомври 2015 в 07:44 3069 7

В парламента започват консултации за отпадането на депутаския имунитет

Снимка БГНЕС, архив

Очаква се днес да започнат консултациите за осъждане на предложението за частично отпадане на депутатския имунитет. Предложението беше направено вчера от депутати от ГЕРБ. Той предвижда изцяло отпадане на текстовете от конституцията, които гарантират неприкосновеност на народните представители при извършване на престъпление от общ характер. 

Предложението дойде след няколко среднощни скандала в София с участието на Волен Сидеров.

Член 70-ти от Конституцията предвижда народните представители да не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпление от общ характер и то с разрешение на Парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни вчера, че предложението за свалянето на имунитета за престъпление от общ характер е навременно, предвид действията на двамата депутати от "Атака", за които не се е знаело, че ще злоупотребят със статута си.

Засега, в полза на идеята се обявиха от АБВ, съобщава БНР. Предстои партиите от Реформаторския блок да обсъдят предложението помежду си, защото от Движение България за гражданите (ДБГ) казаха, че ще направят сходно предложение. От БСП смятат, че подобна тема измества вниманието от проблемите около изборите.

От ГЕРБ уточниха, че ще запазят имунитета на народните представители при изказване от трибуната и гласувания.

Докато новото предложение бъде прието, единственият начин Волен Сидеов и Десислав Чуколов да останат без имунитети, е депутатите да го разрешат. Това ще стане, след като специална комисия разгледа исканията на главния прокурор и за ареста им.

Днес пък е крайният срок, в който Сидеров и Чукулов могат сами да се откажат от имунитета си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови