Quantcast

БСП: Бизнесът да финансира партиите - това е атентат срещу демокрацията

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2019 в 11:45 1555 0

Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партии, а за координирана акция за допускане на частно финансиране на политическите субекти. С тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот.

Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той попита: кого оттук нататък мислите, че ще обслужват политическите партии – своите избиратели или своите спонсори и кой утре ще определя листите с общински съветници и кандидат- кметове – партиите или контролиращите ги олигарси.

„Това е истински атентат срещу базисните постижения на българската демокрация и БСП е единствената партия, която стои срещу него. Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни. Призоваваме за открит и честен дебат за това как да се намали субсидията, без да се наруши независимостта на политическите субекти“, наблегна той.

Според него БСП започва преки действия и разговори, които ще облече в законови предложения. „Дотогава категорично ще се противопоставяме на всеки опит легално да се вкарат частни интереси в политическия живот. Трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме, както се опитват да правят съдружно ГЕРБ и ДПС“, коментира социалистът.

По думите му е интересен фактът, че ГЕРБ са отказали разговори с БСП, но веднага са притичали след като са били повикани от ДПС. Зарков подчерта, че тези действия на ГЕРБ и ДПС не са случайни точно в средата на годината, точно преди важни местни избори. „Това е целенасочен опит да се затрудни работата на всеки, който дръзне да се противопостави на това статукво. Няма да допуснем това да се случи“, категоричен бе той. Зарков подчерта, че предстои левицата да се срещне с НПО срещу идеята на ГЕРБ и ДПС. По думите му, ако е необходимо, левицата ще сезира и други институции и ще уведоми и европейските партньори за случващото се у нас.