ДПС: При партийна субсидия 1 лев да паднат ограниченията за финансиране от фирми

OFFNews 18 юни 2019 в 14:19 2643 1

Субсидия от 1 лв. е като без субсидия, така че ние ще предложим да паднат ограниченията за финансиране от физически и юридически лица. 

Така народният представител от ДПС Йордан Цонев потвърди позицията на партията след провелата се между Движението и БСП среща, на която двете формации обсъдиха предложението на управляващите партийните субсидии да бъдат намалени от 11 лв. на 1 лв. за действителен глас. БСП инициира такива дискусии и с ГЕРБ, и с "Обединени патриоти", но от управляващите формации отказаха да се явят на тях

На днешната среща от страна на Движението присъстваха народните представители Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Халил Летифов, а от социалистите се явиха зам.-председателите на тяхната парламентарна група Георги Свиленски и Драгомир Стойнев, секретарят Филип Попов и народният представител проф. Румен Гечев. 

Предложението за намаление на субсидията на 1 лв. чрез актуализация на бюджета дойде от премиера Борисов след разкритията на "Шоуто на Слави" за надвзети държавни субсидии от страна на шест партии. БСП и ДПС се обявиха против предложението и заявиха, че партиите трябва да получават обществено финансиране. 

На срещата днес депутатите обмениха информация за предложенията, които ще направят между първо и второ четене на законопроекта за актуализиране на бюджета. От БСП досега само са коментирали, че са за намаляване на субсидиите, но утре ще стане ясно с колко точно. От ДПС твърдят, че намаляването им дори до 5 лв. за глас не устройва никого, освен двете големи партии, които печелят по над милион гласове всяка. Депутатът от ДПС Йордан Цонев повтори позицията си, че подобно намаляване на субсидията би поставило партиите в зависимост от бизнеса. 

"По тази причина позицията на ДПС си остава неизменна - или остава публичното финансиране в достатъчна степен партиите да водят нормален политически живот, или тогава се минава към финансиране по другия начин - през физически и юридически лица. Доколкото индикациите в днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение ще бъде да отпаднат ограниченията за финансиране на юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица - при прозрачност, при отчетност и при строг контрол", допълни той. 

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев също потвърди, че двете партии ще защитят европейския модел на финансиране, но всичко зависело от управляващите. Според него управляващите целят законопроектът да бъде одобрен преди 1 юли, така че да спре финансирането на опозицията за местните избори, а към края на годината ще "размислят" и ще върнат субсидията на предните ѝ нива. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков