Божанов: Процедурата за издаване на електронни лични карти е забила

Йорданка Веселинова 11 май 2022 в 16:07 1922 0

Снимка Архив

"Процедурата за издаване на електронни лични карти е забила", заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на изслушването му в парламентарната комисия по електронно управление и информационните технологии.

Изказването му е в отговор на въпрос на Любомир Каримански от ИТН, който припомни, че министърът обещаваше въвеждане на електронна лична карта шест месеца след встъпването му в длъжност. Божанов каза, че процедурата е спряна в МВР. Той изтъкна, че в момента не е възможно технологичното ѝ въвеждане заради забавящите се доставки на компоненти.

В началото на мандата си той обеща електронна лична карта след 6 месеца. След това министърът разясни, че заявяването на нова лична карта ще се прави през телефона. С квалифициран електронен подпис, сканиране на старата лична карта или международен паспорт, дори със селфи. В личните карти пък ще е вграден чип. В него няма да бъдат записвани никакви лични данни, а само анонимен идентификатор. Чрез него ще е налице електронна идентификация за всеки по всяко време, без да се налага да се чака на опашки - например за вземане на ПИК, необходим за достъп до онлайн услуги.

Божанов заяви, че до края на годината ще бъде въведена електронна идентификация. По думите му това може да се случи и по-рано. Електронната идентификация, с която гражданите ще могат да ползват е-услуги, без да се налага да подават хартиени документи, да показват лична карта или да имат електронен подпис. Към момента проектът е качен за обществено обсъждане в портала strategy.bg.

Министърът съобщи още, че още следващата седмица ще започне разглеждането на Закона за електронното управление, който вече е внесен в деловодството на Народното събрание.

През сайта на Министерството на електронното управление ще могат да се подават заявления за издаване на европейска здравна карта, съобщи Божанов. Той каза, че има малко забавяне с пускането на електронния документ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови