Божанов: До няколко месеца ще има чип в личните карти, той ще е по желание

Санкции за администрации, които изискват печат и връщат, защото той липсва или не е в 'правилната форма и цвят' обеща министърът на е-управлението

OFFNews 21 декември 2021 в 10:18 6792 0

Божидар Божанов

Снимка БТА/Христо Касабов, архив

Божидар Божанов и Даниел Лорер в Министерския съвет

До няколко месеца ще има чип в личните карти. Той ще е по желание, заяви пред БНР министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той увери, че чипът в личната карта ще бъде по желание. В него няма да бъдат записвани никакви лични данни, а само анонимен идентификатор. Чрез него ще е налице електронна идентификация за всеки по всяко време, без да се налага да се чака на опашки - например за вземане на ПИК, необходим за достъп до онлайн услуги.

"Скептицизмът към технологиите съществува. Не мисля, че е масов, но въпреки това сме длъжни да направим всички възможни защити на личните данни.

Божанов е решен да намали усещането за бюрокрация. Той прогнозира, че "ако в момента имаме 10 служители на гише, след няколко години могат да станат наполовина, след няколко години - още наполовина".

По повод намерението на Асен Василев за съкращения в администрацията - вече започнали в Министерството на образованието и науката - Божанов обясни, че съкращаването на хората на гише не означава, че те отпадат изцяло от системата. По думите му има много друга работа в администрацията.

Други промени

Скоро ще отпаднат удостоверения.

"Ще видим кои удостоверения може да отпаднат почти веднага – примерно семейно положение или липса на задължения към централната власт, към общината. В момента гражданинът е куриер на администрацията", бе категоричен той.

Божанов си постави и целта за забрана и въвеждането на санкции за изискването на печат.

"Ако администрация ви изиска печат и ви върне за това, че нямате печат или нямате правилната форма и цвят на печат, този, който го е направил, да подлежи на санкции", обеща той.

Министерството на е-управлението

Божидар Божанов в момента е министър без портфейл. Нужни са промени в Закона за електронното управление и приемането на устройствен план, за да бъде обособено новото министерство. Работата вече е започнала. Не се чака създаването на министерство, за да се работи - увери той. Министърът не планира назначаването на нови хора, тъй като има достатъчно заети щатни позиции.

Необходимо е увеличение на заплатите на работещите в областта киберсигурността, за да станат тези позиции по-привлекателни за заетите в частния сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови