Божанов: Под въпрос е изборът на нови членове на ВСС

Александра Маркарян 23 юни 2022 в 17:26 2007 1

Божидар Божанов

Снимка БТА/Христо Касабов

Божидар Божанов

"Висшият съдебен съвет днес подходи безотговорно, и съдейки по съдържанието на дебата, некомпетентно, във връзка с искането ми Министерство на електронното управление да съгласува системата за електронно гласуване за членове на ВСС."

Това коментира министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, след като тази сутрин Съветът остави без уважение писмото на министъра, в което той иска системата за електронен избор на нови членове на ВСС да бъде съгласувана с министерството, както изисква Законът за съдебната власт.

"Не заседание на пленума днес ВСС не прие дори да разгледа точката за съгласуването на системата. Формалната причина - администрацията на ВСС не е качила материали за точката, постъпили от Министерство на правосъдието.

За съжаление, това поставя под въпрос самия избор. Притесненията ми, поради които поисках това съгласуване, са свързани с технически детайли, в които няма да навлизам сега, но включват достъпа до базата данни, интегритета на данните в базата данни и възможността за гласуване от името на друг магистрат, заради еднофакторната автентикация, заложена в наредбата на ВСС.

Автономията на съдебната власт е абсолютна и това е залегнало във вътрешните правила на МЕУ за съгласуването - че ние съгласуваме с препоръки, а не контролираме системите на съдебната власт. Но с нежеланието си да изпълни изискването на закона, този Висш съдебен съвет за пореден път подчерта сериозните проблеми в управлението на съдебната система", пише министър Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови