Божанов: Първият ден в парламента ще е цирк, ако Митрофанова присъства

С различията в отношението към съдебната реформа и корупцията първият мандат изглежда невъзможен, заяви бившият министър на електронното управление

Ружа Райчева 13 октомври 2022 в 10:33 2419 3

Божидар Божанов

Снимка БТА/Владимир Шоков

Божидар Божанов

Излизането на депутати, както заплашиха да направят от ГЕРБ, ако руският посланик Елеонора Митрофанова присъства, може да превърне първия ден на 48-ото Народно събрание в цирк, заяви пред Нова телевизия бившият министър на електронното управление Божидар Божанов ("Демократична България").

Вчера от ДБ поискаха среща на парламентарно представените партии, които да обсъдят поканата, отправена от администрацията на Народното събрание към руския посланик у нас.

Днес Божанов обясни, че са поискали от главния секретар на НС да свика нова среща, защото няколко политически сили - ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДБ - се обявиха против присъствието на посланичката. "Нека всяка парламентарна сила да изкаже ясно позицията си, тъй като в последните два дни чуваме разнопосочни изказвания", каза той.

Божанов е на мнение, че обединението около позиция за войната в Украйна не е достатъчно за съставяне на правителство, тъй като евроатлантическите ценности не включват само осъждането на войната:

"Първата евроатлантическа ценност е върховенството на правото. ГЕРБ продължават да не дават сигнали, че са разбрали отговорността си в тази посока (...) С различията в отношението към съдебната реформа и корупцията първият мандат изглежда невъзможен."

Според Божанов въвличането на България в казуса с взривения мост на Кримския полуостров най-вероятно е хибридна кампания, която цели да създаде сътресения и обсъждания в българското общество. "Не трябва да вярваме на каквото и да било от страна, която ни е обявила за вражеска", заяви той.

Бившият министър на електронното управление се обърна към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод неговите твърдения, че машинния вот е бил "пипан". Божанов посочи, че желанието на Борисов да се проверява изходния код на машините за гласуване не отговаря на Изборния кодекс (ИК) и затова не може да се случи. Според закона кодът може да се предоставя на партиите само в предизборния процес.

"В деня, в който ЦИК осигури достъп до изходния код представителят на ГЕРБ не се появи. Присъствах единствено аз и се уверих в коректността на кода. Аз също съм за повече прозрачност в процеса и за това кодът да може да се проверява и следизборно, но това изисква да се направи промяна в ИК".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1065

    3

    Kalina F

    13.10 2022 в 16:13

    Цирк е запазена марка на ДБ

    1940

    2

    Муню

    13.10 2022 в 13:08

    И с нея и без нея, цирка е гарантиран!!!

    5827

    1

    pisnamiotmutri

    13.10 2022 в 11:03

    е то медиите на ДПС - бтв, нова и бнт с този цирк цяла седмица ще ни хранят съзнанието
     
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews