Свиването на администрацията започна: МОН пенсионира 25 души

Александра Маркарян 16 декември 2021 в 13:26 22257 0

Николай Денков

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Акад. Николай Денков, министър на образованието и науката

Министерството на образованието и науката (МОН) пенсионира 25 служители в централната администрация, съобщи пресцентърът му. Те са всички по служебно и трудово правоотношение, които са придобили право на пенсия за стаж и възраст към края на ноември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но продължават да работят.

При пенсионирането си служителите ще получат обезщетения в зависимост от натрупания стаж в МОН. За целта правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МОН за 2021 г. в размер на 617 069 лв. Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2021 г.

В МОН предстоят и следващи действия по оптимизиране на структурата и състава на администрацията. Една от целите на промените е да се предостави възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители, които остават в министерството. Очакванията са това да повиши ефективността и качеството на работата.

Анонс за свиване на държавната администрация направи Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите. Преди седмица той заяви, че намалението ще бъде с 15%.

Министерският съвет отпусна също 14 072 722 лв. по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2021 година. Средствата са за обезщетения в общинските образователни институции за месеците септември-октомври 2021 г. Те се изплащат след промяна в структурата и състава на дадена институция, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание. Обезщетенията се изплащат и след закриване или преобразуване на образователни институции.

Финансирането ще е за сметка на предвидените разходи за национални програми за развитие на образованието за 2021 г. и на намаление на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II