И "Газпром" идва за газовия хъб край Варна

OFFNews 04 септември 2016 в 08:10 10811 1

И представители на руския газов гигант "Газпром" ще пристигнат за двудневната среща за енергийната среща във Варна, на която ще бъде обсъдена идеята за газовия хъб "Балкан", съобщава news.am.

Разпределителният център бе предложен от премиера Бойко Борисов като алтернатива на спрения проект за газопровода "Южен поток", който не срещна подкрепа от страна на Еврокомисията. Брюксел е готов да застане зад изграждането на хъба, ако синьото гориво за него идва поне от три алтернативни източника.

Очаква на срещата във Варна да бъдат обсъдени четири алтернативни варианта за изграждането на газовия разпределителен център, които все още не са представяни официално. Дори и при най-евтиния от тях изграждането на хъба ще погълне над 2 милиарда лева.

На срещата участието на свои представители са заявили от британската "Бритиш Петролуим", германската RWE, австрийската OMV, азербайджанската държавна компания SOCAR, както и американската Cheniere Energy.

На обсъжданията ще присъстват представители на Европейската комисия, енергийният министър Теменужка Петкова, а покана е изпратена и на премиера Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

1

Стринка Минка

04.09 2016 в 09:49

Значи Брюксел разреши ако си намерим инвеститори да го строим. Ни пък що разбрахме, че искахме Брюксел сам да го строи. Котка ли ни мина път или Брюксел пари за нов гьол не дава.