Борисов в Перник: Опозицията да пие най-хубавата вода

OFFNews 02 март 2021 в 13:54 1739 0

Опозицията да пие най-хубавата вода. Един ден трябва да се отнасяте така и с нашите кметове. Малко политически трябва да говорим, да си подготвяме за нататък работите. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов на посещение на новата пречиствателна станция за питейни води на Перник. С него бяха министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, както и кметът на града Станислав Владимиров (от БСП).

Кметът ми е обяснил, че трябват 300 000 лева за тръба и ламели и това ще доведе до по-добро качество, обърна се премиерът към Ананиев. 

Според един от отговорниците обаче ще трябват около 1,7 млн. лева за изграждането на нов утаител на пречиствателната станция, за да се гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена", а инженерът на станцията, който се присъедини по-късно, заяви, че ще са необходими 2 млн. лева.

"От 300 000 лева станаха 1,7 млн. лв., а сега 2 млн. лв.", каза Борисов през смях. Малко след като бяха качени двете видеа на премиера в страницата му, се появи публикация, според която "ще са нужни около 2 млн. лв. изграждането на допълнителни съоръжения и връзка със старата пречиствателна станция".

"Пили сме тази вода десетилетия наред и после викат: "Що сме болни", допълни той, след като са премахнатите ерозирали тръби.

Премиерът се похвали на кмета на Перник, че "сме пуснали тунелите - и двата" (по магистрала "Струма" - бел.ред.). По-късно се обърна към инженера и го попита дали помни как преди година "водата тече, а пък е безводие". 

Борисов заръча да се направи прецизна, точна и ясна сметка, защото "има и врагове". 

Кметът Владимиров се похвали, че има и проект за плувен басейн от Министерството на образованието и науката, който е за 5 млн. лв., на което Борисов се учуди и възкликна "ти си го скрил от мене".

Във фейсбук министър-председателят написа, че "над 60 км водопровод е изграден в Перник през последната година. Използвани са най-качествени материали. С близо 2/3 са спаднали загубите на вода по трасето, а само преди година градът беше във водна криза и с множество аварии на ВиК мрежата". 

"С всички кметове в страната, без значение от коя партия са, работим добре и резултатите са налице. В Перник се направи много – водопроводи, пречиствателни станции, пътища, саниране, индустриалната зона и др.", добави той

Тази година ще започне и големият воден проект в Перник с европейско финансиране за ремонт и изграждане на канализация в града. Правителството отпуска средства за развитието на инфраструктурата в района, както и за строителство на църкви и манастири, добавя премиерът.

В средата на ноември 2019 г. Перник беше на воден режим, който продължи до края на юни 2020 г. Заради кризата бившият министър на околната среда и водите Нено Димов беше арестуван. От безводието бяха засегнати около 100 хиляди домакинства, а правителството отпусна 35 млн. лева за изграждане на нов водопровод. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови