Край на водния режим в Перник

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2020 в 07:29 1549 0

Край на водния режим в Перник. От днес чешмите на перничани няма да пресъхват вечер. 

Това стана ясно снощи след среща на управителя на местното ВиК Борислав Иванов с екоминистъра Емил Димитров.

Вчера Иванов заяви, че в язовир "Студена" има достатъчно вода. 

Според данни на местното ВиК водата в язовир "Студена" достигна над 21 млн. куб. м при капацитет от над 25 млн. кубика м, което означава, че има достатъчно количество вода, тъй като в края на миналия месец екологичният министър Емил Димитров обясни, че водният режим ще бъде прекратен при 20 млн. куб. м наличен обем.

В края на миналата година пернишките домакинства минаха на воден режим, който започна на 18 ноември 2019 г., а причината за това беше малкото количество вода в язовир "Студена". Месец по-късно водният режим стана още по-тежък, като жителите на града имаха вода само 8 часа на ден – от 14 до 22 часа. Ограничен достъп до вода имаха и други градове и села в област Перник. Заради кризата в града през януари беше арестуван и обвинен бившият екоминистър Нено Димов. След месеци под стража, беше пуснат под домашен арест. Обвинения получи и бившият шеф на "ВиК-Перник" Иван Витанов. Към отговорност бе привлечена и някогашната зам.-кметица на града Севдалина Ковачева, която бе зам.-кмет с ресор "Култура", но по това време предизборната кампания е и.д. кмет, тогава е и трябвало да се въведе воден режим.

След като на 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, започна и обмислянето на строителни дейности, а именно тръба, минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да снабдява града с вода от язовир "Бели Искър". Преди няколко месеца беше пуснат и новият водопровод, който започна да снабдява Перник и околията с вода. Водопроводът обаче, вместо да донесе облекчение на жителите, донесе ежедневни аварии заради силното налагане по амортизиралата се водопреносна мрежа. Поради факта, че водопреносната мрежа на Перник е изключително стара, загубите на вода бяха над 75%.

В края на март месец започна и подновяването на вътрешната водопроводна мрежа, като за целта е използвана безизкопна технология, а финансирането е по линия на отпуснатите от правителството средства за подмяна на част от вътрешната водопроводна мрежа в града. Малко по-късно кметът на града Станислав Владимиров обясни, че се надява след подмяната на водопровода, загубите на вода да спаднат на 45%.

До преди дни жителите на Перник имаха вода от 6 часа сутринта до 22 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X