Борисов в Македония: Скърбим за всеки човешки живот, пратен да изгори в нацистките лагери

Последна промяна на 12 март 2018 в 13:07 124462 10

Българският премиер Бойко Борисов изрази дълбокото си съжаление за депортирането на евреите от днешните земи на Македония в словото си по време на възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-ата годишнина.

Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. 

Ние много скърбим, заяви Борисов и призова да не забравяме нито един човешки живот, "пратен да изгори" в лагерите на смъртта.

Той подчерта положителната роля българския народ, църква, интелектуалци, общественици, под чийто натиск евреите от България не са изпратени в лагерите на смъртта, а пазеният в тайна план за депортирането е спрян в последния момент и благодарение на активната намеса на подпредседателя на Народното събрание тогава Димитър Пешев.

"В събота в една от най-големите синагоги в Европа и със сигурност най-красивата - в София, имаше тържество, в което бяха представители на еврейските комитети по света... много скъпи гости. Тогава ние направихме дълбок поклон пред българския народ, църква, интелектуалци, общественици, които в тези най-жестоки времена може би са успели да спасят 48 000 евреи. Затова българският народ заслужава голямо уважение", каза Борисов.

Той призова политиците да помнят и никога да не повтарят престъпления като Холокоста.

Борисов и македонският му колега Зоран Заев

Снимки: Правителствена пресслужба на Министерския съвет

"Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки и кръвопролитни събития. И затова смисълът, освен да изкажем своя поклон, скръб към убитите, е да изведем изводи. Да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство, народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята. Никога да не го забравяме, разбира се, но да не допускаме политиците такива грешки. Ако, пази Боже, допуснем пак подобни събития, значи сме много глупави и носим отговорност сегашните политици."

"Не сме ги забравили - те са в нашето съзнание, затова сме дошли - да почетем, да скърбим с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат живи от нацистката машина на Химлер", завърши Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

662

10

zuljin

18.03 2018 в 14:15

Ама за хората, които мрат от нищета и несправедливост заради МИЛИЦИОНЕРСКОТО управление НЕ СКЪРБИМ, а???

416

9

koga

15.03 2018 в 12:46

Скръб на думи.

1050

8

yoghurt

13.03 2018 в 20:14

Само не разбирам какво прави това "може би" в думите на Борисов, че "може би сме спасили 48 000 евреи" . Може би са били 8 ?

392

7

Андрей

13.03 2018 в 18:20

Да, вярно е, че под натиска на Третия райх подконтролните му държави са принудени да създадат антисемитски закони и органи. Въпросът е, че в България те на практика са общо взето симулативни.
И питам, има ли държава, която да е предизвестена от Третия райх за целите на неговите "трудови" концентрационни лагери и негова подконтролна държава, от която да няма депортирани евреи ? Няма, нали ? Даже Френското правителтво е принудено да прави депортиране на френски евреи.
А има ли държави, чиито народи спасяват всички свои сънародници от еврейски произход ? Единствено България и Дания !
И факт ли е, че българските евреи като никои други по света тъгуват за България и я обичат и досега като своя родина-майка? Факт е !
А за сведение на БГ зложелателите чувствата не се доказват и измерват с никакви "документи" !

392

6

Андрей

13.03 2018 в 12:18

Браво на Бойко ! Достойно поведение на достоен българин !

1907

5

deyan_h

12.03 2018 в 20:10

Цялото това има връзка с това кои сме ние, а не с Евреите или там... фашистите.

1907

4

deyan_h

12.03 2018 в 20:09

Глупости. Няма престъпления срещу човечеството извършени от Българската държава в "онези години" ...

Освен, че имаме ограничени правомощия по "новите-стари територии" има и още нещо...

ние не сме запазили просто някакви си там евреи или цигани. Ние сме запазили НАШИТЕ евреи и цигани.

В Княжеството са били "наши" ... населението по Солун и Скопие не ги е разпознавало като "наши" ... И знаете ли защо? А знаете ли кои са основните извършители на погромите в Българските квартали ... да речем в Солун след гемижийските атентати?

Я па тея. ))

3265

3

Hissarion

12.03 2018 в 15:16

Добре е, че поне външнополитически Боко се опитва да загърби нискочелите ревизионисти и да протегне ръка към съседите. За целта е необходимо да признаем престъпленията, извършени от българското правителство в онези години. Как обаче едновременно ще ги признаем за пред света, а ще ги отречем за пред вътрешната публика не е съвсем ясно.

392

2

Андрей

12.03 2018 в 14:19

Дори и в тази драматична военна обстановка, България остава пример на толерантност ! Тя е единствената страна-съюзник на Германия, която не само че отказва да й предаде "своите" еврейски граждани, но отказва и да участва във военни действия на който и да е фронт !
И за награда САЩ и Великобритания бомбардираха гражданите на българската столица, а Кремъл нареди да бъдат избити, както вътре в страната, така и по фронтовете в боеве с германците десетки хиляди българи, при това не само политци ! Питам ! За това има ли кой, ако не да ни се извини, поне някога да ни поднесе своите съболезнования ?

392

1

Андрей

12.03 2018 в 14:18

Българският народ, жертва на физически репресии и асимилиране от всичките му съседни държави, е бил в своята история пословично толерантен към всички свои малцинства. Дори турците по време на т.н. възродителен процес, осъществен от комунистическата тоталитарна власт, са били принудени да сменят единствено имената си, но не и вярата си, още по-малко са били обект на физическо унищожение.
И въпреки това, под натиска на недобронамерени към народа ни външни политически сили Българската държава е системно унижавана и принуждавана да се извинява на всички за всичко !
Да, българското правителство трябва да изрази своите съболезнования, но не и да се извинява за физическото унищожение на небългарски евреи, в което България не само не е съпричастна, но не е дори предизвестена ! Както е известно, Третият райх официално не е оповестил на когото и да било в света, как смята да третира депртираните хора от еврейски и други народности в неговите "трудови" концентрационни лагери !