В Македония Борисов и Заев почитат паметта на депортираните евреи

OFFNews 12 март 2018 в 07:39 4213 1

Премиерът Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония на 12 март в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония, съобщи правителственият пресцентър.

В памет на жертвите на Холокоста българският министър-председател, заедно с премиера на Република Македония Зоран Заев, ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност.

В рамките на посещението са планирани и двустранни разговори между премиерите Борисов и Заев.

"Това нещо се случва за първи път - официален представител, при това премиер на Република България, да присъства на възпоменателна церемония по повод депортирането на евреите. И това ще стане на мястото, откъдето е започнала депортацията - Монопола. Това е историческо събитие и поздравяваме храбростта и куража на Борисов да дойде в този ден в Република Македония", заяви пред БГНЕС в навечерието на визитата Горан Садикарийо, главен и изпълнителен директор на Фонда на Холокоста и Мемориалния център на Холокоста в Скопие.

"Ветровете в България се променят. И вече не се говори само за спасяването на българските евреи, но и за депортацията на тези от Тракия, Македония и Пирот. Става въпрос за над 11 000 евреи", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

12.03 2018 в 09:34

Браво на Борисов! Но трябва да се поясни това събитие и в България, където виновниците са представяни като много мъдри и смели държавници, вдигат им се паметници и се кръщават улици на тях.