Quantcast

Борисов: Трябва бързо да се одобри бюджетът на ЕС и Пакетът за възстановяване

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2020 в 13:38 827 0

"Намираме се в сериозна ситуация на задълбочаваща се социална и икономическа криза в следствие на пандемията от COVID-19. Затова трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. и на Пакета за възстановяване, които са ключови инструменти за преодоляването на последиците, както от всички държави членки, така и от европейската икономика като цяло."

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентна среща с посланиците на държавите членки на ЕС и на Швейцария.

Преди дни Унгария и Полша наложиха вето на бюджета на ЕС от 2021 до 2027 г. и на Плана за възстановяване. Те мотивираха решението си с това, че законопроектът за бюджета включва положение, което дава достъп до финансиране при условие, че се спазва върховенството на закона.

Борисов е категоричен, че e необходимо да се положат всички възможни усилия за постигане на съгласие по Многогодишната финансова рамка и по Пакета за възстановяване възможно най-бързо, за да може фондовете и програмите да започнат да действат още от самото начало на следващата година.

Преди време бе съобщено, че страната ни ще получи 12 млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. В края на миналия месец вицепремиерът Томислав Дончев представи за обсъждане Национален план за възстановяване и устойчивост на България след пандемията. Парите ще бъдат разделени в четири стълба: Иновативна България (20%), Зелена България (37%), Свързана България (22%) и Справедлива България (21%). 

Климатична неутралност в ЕС до 2050 г. и ефективните мерки в борбата за справянето с коронавируса, както и европейската перспектива на Западните Балкани също бяха във фокуса на срещата.

Борисов заяви, че "именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни постави високо в дневния ред на ЕС европейското бъдеще на Западните Балкани".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !