Европейските пари за възстановяване от кризата: За дигитализация, зелена икономика, иновации и свързаност

Предвидени са проекти за саниране на сгради, STEM кабинети, модернизация на железниците, е-услуги

Мая Младенова 30 октомври 2020 в 11:29 6251 0

Вицепремиерът Томислав Дончев представя за обсъждане Национален план за възстановяване и устойчивост на България след пандемията. 

Чрез този план България ще има достъп до над 12 милиарда лева безвъзмездно грантово финансиране и до 9 милиарда лева достъп до заеме ресурс, обяви Дончев.

Става въпрос за средствата, които ЕС отпуска чрез различни инструменти, вкл. заеми, на държавите членки за оздравяване на икономиката вследствие на пандемията.

Пълният текст на плана е публикуван на nextgeneration.bg.

Парите ще бъдат разделени в четири стълба: Иновативна България (20%), Зелена България (37%), Свързана България (22%) и Справедлива България (21%).

Иновации

Първият стълб е свързан главно с иновации в образованието, а акцент е образователна STEM среда в над 1600 кабинета в училищата. Друг голям проект е за модернизация на материалната база на образователните институции (750 училища, 450 градини, общежития).

Ще заработи фонд, който да финансира науката и иновациите. Фондът ще разполага с 410 млн. лева.

Зелена политика

Тук фокусът ще е върху енергийната ефективност, на първо място - в индустрията.

Възстановяване на националната програма за саниране на фамилни сгради - еднофамилни и многофамилни. Програмата ще е с нови правила, като освен досегашното саниране, може да включва поставяне на хидропомни, солари, колектори. Понеже по тази програма има 3 милиарда, няма да бъдат изключени и публични сгради, вкл. образователни, спортни съоръжения, дори публичните администрации, посочи Дончев.

Предвидена е мащабна инвестиция в Енергийния системен оператор - над половин милиард лева за умни мрежи за преноса на енергия, за да има по-малко загуби.

850 млн. лв. се заделят за инвестиции в поливната система, благодарение на което поливните площи ще бъдат разширени.

Свързана България

Тук Дончев подчерта огромните инвестиции в железниците - за тяхната модернизация, след която той се надява "да качим българите отново на влаковете", които са бърз и екологичен транспорт.

Дигитализация

Ресурси са предвидени за дигитализация на административни услуги. Всеки лист в хартия в държавната администрация да бъде сведен до електронно четим формат - това е една от целите в този стълб, обяви Дончев.

Пари са предвидени още за дигитализация на съдържанието (например на БНТ и БНР).

Този амбициозен списък с проекти върви с реформи, обобщи вицепремиерът.

"Моля, критикувайте, предложете нови идеи. Този план ще бъде изпълняван от поне следващите две правителства, а ефектите от него ще се усещат десетилетия напред", призова той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови