Борисов: Слави Трифонов иска пълно мнозинство. Царят и Тодор Живков нямаха такова

OFFNews 26 април 2021 в 10:41 8144 0

Премиерът в оставка Бойко Борисов използва модерния напоследък начин за комуникация с избирателите с открити заседания с министри и експерти по фейсбук, за да представи Плана за развитие и устойчивост и да обясни колко е важен той за страната. 

Борисов коментира сбирката от вкъщи така: "Още няколко дни ще е така, докато ми свалят конците".

Борисов обясни, че ГЕРБ е свикнала да носи отговорност през годините и да се държи отговорно. Планът е бил създаден след 30 сесии с ЕК. Коментарите му по плана преминаха през констатации за страхливостта на опозицията, намерението на "Има такъв народ" да върне мандата, колаборация между лидера на ИТН Слави Трифонов и президента и предсрочните избори, които няма да променят кой знае колко резултата, но ще погълнат народни пари.

"България има 12 млрд. лв. безвъзмездна помощ и до 9 млрд. заемен ресурс. Толкова време чакаме г-н Слави Трифонов да покаже министрите и експертите си. Никой не оспорва титлите. Тук става въпрос за спорта, наречен управление и политика. Г-н Трифонов да отиде и да си вземе мандата и каже защо не може със 165 депутати да управлява. Какво ще се случи в следващите 2 месеца до нови предсрочни избори - 50-60 млн. народна пара ще отидат, ще идат над 200 млн. Ние ще търсим на някого пълно мнозинство. Той царят нямаше такова. Ние им даваме още веднъж непоискана помощ", каза на избирателите Борисов.

Той допълни, че ГЕРБ няма претенции да говорим от името на народа, макар че е спечелила най-голяма подкрепа.

"Имаме много малко експерти, които знаят за какво става въпрос. Да се ограничат на територията на България. Чувам, че (Татяна) Дончева иска кореспонденцията с ЕС. Не е страхливец, който го мерят с яйца. Страхливец е този, който казва, че със 165 депутати не става. Той и Тодор Живков нямаше абсолютно мнозинство", върна се на темата за реакцията на Слави Трифонов Борисов.

В характерния си стил той посочи, че не разбира как с генерално пълномощно се управлява. И предположи, че Антоанета Стефанова ще ходи да пита Трифонов за всичко. Затова е интересно "Има такъв народ" да посочи експертите си, защото специалистите по шах са малко, а става въпрос за управление на държавата.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев използва случая да благодари на всички експерти, които са работили по Плана за развитие и устойчивост. Той посочи, че първата задача е разговорът да се върне към действителността, защото панът е много важен финансов инструмент, но е един от многото. 1/4 от това, което България ще получи.

"Това са най-бързите пари. Дебатът се води от хора, които са прочели само първите 10 страници. Опитали сме се да обхванем целия микс от политики", каза Дончев. 

Борисов пък препоръча на хората си да обясняват не по брюкселски, а разбираемо, защото никой от опозицията не го прави. После се възползва от възможността да поздрави "нашето момиче" Мария Бакалова за номинацията й за "Оскар". Борисов иронично подметна, че очаквал Мая Манолова да се втурне на церемонията и да поиска документацията, за да изследва статуетката. 

От обясненията на експертите стана ясно, че никой не коментира това, което включено като реформаторско намерение. От думите им се разбра, че 37-те реформи са разпределени равномерно в него, но най-сериозни инвестиции са насочени в бизнес средата. Другият важен момент в плана е декарбонизацията. 

"Десетилетия ЕК се грижи за България, затова винаги започвам с благодарност. Много им (на опозицията) харесват нещата, които се правят, но искат да изчегъртат ГЕРБ. Слави Трифонов излъга хората, няма да направи кабинет. Ето го нашия план, да излезе и да каже. Сега като от пещерата, добре, че има фейсбук. Искаме този, който ще управлява, да каже какво смята да прави. Или играят някаква игра с президента. Антоанета Стефанова знае 5 езика, от нашите също има хора с езици", коментира премиерът в оставка.

Експертите по плана констатираха, че опозицията не познава Брюксел, което било обидно и показвало, че тя не мисли за бъдещето. Вторачването само в определени части от плана показвало, че той не е дочетен докрай. 

 "Чуваме упреци, че в плана има само асфалт. Съжаляваме, колеги, но в плана изобщо няма асфалт. Това не е повод за хвалба, защото аз не считам, че инвестициите в пътна инфраструктура са нещо лошо. Простете, колеги, разходите за саниране са само 16% от плана, за съжаление казвам, защото би било редно да са повече", коментира вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Бойко Борисов пък заплаши кметовете в страната, че ще спре програмата за саниране, ако не заявят незабавна и публична подкрепа за нея.

"Обръщам се към Националното сдружение на общините. Ако не реагират веднага, защото ГЕРБ е единствената партия, която счита санирането за важно, ще я извадим от програмата", предупреди той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews