Борисов скрил от Цветанов кой ще е новият вътрешен министър

Ивайло Анев 06 март 2015 в 09:20 3727 0

Томислав Дончев, Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Томислав Дончев, Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не е знаел кого ще номинира Бойко Борисов за министър на вътрешните работи.

Това обяви той в интервю за bTV.

Бившият вицепремиер и вътрешен министър в предишното правителство "Борисов" е научил от изказването на премиера от парламентарната трибуна, че той предлага вицепремиера Румяна Бъчварова за поста.

Цветанов сподели още, че в разговор с Борисов преди това двамата са обсъдили единствено, че пред депутатите Борисов ще поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Постът на вътрешния министър беше овакантен, след като Веселин Вучков подаде оставка, след като намерението му да смени Лазаров и Писанчев беше осуетено, въпреки новия закон за МВР. Борисов веднага прие оставката и ден по-късно отиде в парламента, където заяви, че ще освободи Лазаров и Писанчев и номинира вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.

Това явно е било изненада за дясната ръка на Борисов - Цветан Цветанов.

"Предложението в пленарната зала беше нестандартно и типично в стила на Борисов. Доказателство е, че е достатъчно смел, достатъчно убеден в това, което прави, но не обича да бъде изненадван", заяви Цветанов.

Той подчерта, че премиерът е имал намерение да смени Лазаров и Писанчев, но не точно сега, за да не предизвика сътресения в службите. Допълни, че с искането на оставките им вчера Борисов "е взел бързо решение и затворил възможността за спекулации и внушения за зависимости за по малко от 24 часа".

Цветанов обяви, че не смята, че някой е притискал Бойко Борисов за взимането на това решение, макар ситуацията да е създала подобно впечатление.

Бившият вицепремиер заяви, че Писанчев и Лазаров трябва сами да подадат оставка, след като нямат одобрението на премиера и общественото доверие.

Цветанов увери, че той и останалите депутати от ПГ на ГЕРБ ще подкрепят Бъчварова. Според него "за" кандидатурата ще гласуват и от вътрешната комисия и комисията за контрол над СРС.

"Поемането на поста вътрешен министър не е привилегия, а огромна отговорност. Само който е бил вътрешен министър, може да сподели какви неприятности е имал. Ако искаш да се бориш с организираната престъпност, ще си създадеш много неприятели", коментира Цветан Цветанов.

Той сподели още, че се обсъждат имена за главен секретар на МВР и шеф на ДАНС, но отказа да разкрие повече подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови