Борисов: Щом и на папата намерихме кусур, и Господ да слезе, нещо ще измислим

OFFNews 08 май 2019 в 19:07 5498 6

"Щом и на папата намерихме кусур, и Господ да слезе, нещо ще измислим". Така премиерът Бойко Борисов коментира пред bTV някои негативни реакции, които се появиха във връзка с визитата на папа Франциск у нас преди дни. 

„Много хора бяха въодушевени при посещението на папата, защото това е световно събитие. Това допринася за изчистването на негативния образ, който беше създаден на България в миналото, без страната ни да има вина“, каза Борисов. 

"Той нарича нашия патриарх брат, свят човек. Отиде, поклони се, целуна кръста и иконата. И тръгвайки си, отново подчерта това, което прави България за единението, за присъединяването на Западните Балкани към ЕС", допълни той. 

На въпрос дали папата наистина е казал да се строят мостове и магистрали, както заяви Борисов след изпращането му, или е говорил метафорично, премиерът отговори: „Метафорично или не, кой както иска да го разбира“.

По повод критиките за думите на папа Франциск да приемаме хора, които бягат от война и бедност, Борисов посочи, че не е имало разговор с папата за приемането на бежанци и подчерта, че Светият отец ясно е казал, че трябва да отворим сърцата си за бягащите от войни и катаклизми, а не за икономическите мигранти, като посланията му са били в чисто човешки аспект.

Конспиративните теории за тайни договорки Борисов нарече „лъжа, кафява новина, измама, внушение, гадост“.

Борисов коментира и жалбата на БСП в ЦИК, която го призовава да излезе в отпуска до евроизборите, тъй като си прави предизборна кампания с държавни средства.

„БСП настояват да бъда пратен в Белене и убит. Така са постъпили с дядо ми и с много други дядовци. Ако считат посещението на папата за предизборна кампания, значи силно ме надценяват. На малко име ме знае, но да дойде за 3 дни, да влезе в кампанията ми и да ме подкрепя, ми се струва прекалено дори за техните представи“, заяви премиерът и подчерта, че не е участвал в нито едно предизборно мероприятие. 

„1000 души ме извикаха на протест за зелена площ. Реших им проблема. Но така както ме изпратиха, можеха и да ме бият с камъни. Не го считам за партийно мероприятие“, обясни той. 

Борисов каза още, че за момента няма да иска оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов, който беше замесен скандала "Апартаментгейт". Освен това Порожанов е бил шеф на Държавен фонд „Земеделие” по времето, когато е действала програмата, по която са отпуснати европари за строеж на къщи за гости, за които се установи, че не функционират като такива. 

"Днес се видях с него. Каза ми, че е готов да даде оставка и само трябва да му я поискам. Той се справи добре с много от задачите и виждате, че е сравнително спокойно в сектора. Сега явно Порожанов е на прицел и всички се съсредоточават към него. При най-малката нередност аз ще го отстраня. Ако има нарушения по контрола на европейските средства, веднага ще му се вземе оставката", заяви Борисов и посочи, че не би го уволнил заради разкритието, че има апартамент, купен на цена под пазарната, защото апартаментът е купен преди 15 години и според Порожанов всичко е декларирано през 2009 г.

Във връзка с "Апартаментгейт" Борисов коментира и Антикорупционната комисия, чийто шеф Пламен Георгиев също влезе в скандала. 

"Комисията свърши добра работа, над 2 млрд. лева е конфискувала. Проверката за апартамента е приключила. Трябва да се събори най-вероятно нещо и ще се събори", каза премиерът, след което сам реши да повдигне въпроса за председателя на ВКС Лозан Панов, като подчерта, че му няма доверие. 

"А на председателя на ВКС имам ли доверие? Нямам му доверие. Изявява се като политическа фигура. Панов и Георгиев са две еднакви неща", посочи Борисов. На въпрос дали може да посочи подобни негови изказвания, той каза, че са много, без да даде конкретен пример.

Запитан за отпуснатите пари за УНСС Борисов обясни, че не е искал сградата да остане недостроена и да се руши, като подчерта, че БСП била световният шампион по недовършено строителство, а не ГЕРБ.

Запитан дали след евроизборите би подал оставка, Борисов бе категоричен, че няма никакво основание за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

7

мнение от IP

09.05 2019 в 11:30

Да се говори с Борисов е абсолютно безсмислено. "Нещо трябва да се събори". И това решава проблема, че шефът на антикорупционната комисия е в противоречие със закона. Евала му на Борисов! Ние сме за бой....

23293

6

Стефан

08.05 2019 в 23:58

Е сеа тва, или онова? Щото така прилича на клоунада.
Да не го беше викал да ти прави реклама. Или да не го беше приемал, ако ти се е натресъл сам. Понеже от това идване, произлязоха само проблеми. А светът НЕ ЗАБЕЛЯЗА номерът в софийския цирк - беше тъп. Хвърлиха се гледат недоправеното англо-американско кралче, това им беше новината тия дни. Която сама по себе си е идиотична, но засенчи вашето лизане на папски задници.

6239

5

Izoblechitel

08.05 2019 в 21:46

боре, не ставаш момче. стига си се мъчил. ходи си гледай внучето. и без това шайката ти се разпадна.

12086

3

peter daskalov

08.05 2019 в 20:49

Тоя човечец от ден на ден става по- изперкал! Просто вече е жалък.

3910

2

Georgi Gracata

08.05 2019 в 19:25

Слушам и не вярвам на ушите си,Борисов призна,че има Господ в последно време от изказванията му останах с друго впечатление,че той дава,решава и разполага.Сполай ти за
това,че ми отвори очите.Дано и други невежи са го проумеят.
ДЕСЕТ ГОДИНИ СТИГАТ,СТИГАТ!!!!!