Quantcast

Борисов ще е премиер. ГЕРБ и РБ ще преговарят пак в неделя

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2014 в 18:16 5369 17

Кандидатът за премиер е г-н Борисов, обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след срещата с Реформаторския блок. Това било решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а не на парламентарната група.

ГЕРБ ще са готови още утре с проекта на декларация, върху която ще стъпи общата програма за управление, и ще го изпратят на Реформаторския блок.

В събота поотделно работните групи на двете политически сили ще обсъдят детайлно текста, сходствата на предложеното в проекта с предизборните им програми, а в неделя на среща в парламента ще изчистят вариантите.

Подписването на коалиционното споразумение щяло да стане факт, след като ГЕРБ получат вижданията на реформаторите за структурата и разпределението на отговорностите в изпълнителната власт.

Бъчварова припомни, че още от първия кръг на консултации те са за разпределение на министерските постове на пропорционален принцип. Механизмът за взимане на решения между бъдещите коалиционни партньори ще бъде на принципа на консенсуса с възможност за изразяване на особено мнение, разясни тя.

Един месец след съставянето на кабинета ще бъде приета и детайлна управленска програма, каза Бъчварова.

Ситуацията е динамична, това, че днес има напредък в разговорите, не означава, че утре този напредък не може да бъде унищожен, коментира Томислав Дончев днешния скептицизъм на Борисов за съставяне на правителство с РБ.

Кунева: РБ искат стабилност

Абсурд - така Меглена Кунева, отговори на въпрос дали са обсъждали днес конкретно участието на реформаторите в изпълнителната власт, както и дали наистина те са поискали половината министерски постове.

Сложихме началото на общи приоритети на политическа програма, а след съставянето на правителство ще има детайлно разписана управленска програма. Надявам се да можем да представим политическата програма в началото на следващата седмица. Установихме съвсем малко различия между ГЕРБ и РБ в областта на икономиката. Това каза на брифинга след консултациите в Народното събрание лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

По думите й, става въпрос за работа по обща политическа програма, а до месец от създаването на правителство, както предвижда законът, ще се разпише детайлна управленска програма с конкретни мерки.

Разговаряхме за усъвършенстването на обществените поръчки, реформите в образованието и здравеопазването, за съдебната реформа, която за РБ е „извадена пред скоби“, изброи Кунева и обясни, че са разисквани краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки в съдебната система, в това число да се използват възможностите на всички действащи към момента закони - за прокуратурата, за ВСС и др., за да се постигнат приоритетите.

По отношение на сливане НАП и Митниците Меглена Меглена Кунева подчерта, че е обсъдено по-добро обслужване и събираемост на вземанията. И ГЕРБ, и РБ нямаме идеологически противоречия и сме за затваряне на пробойните в събирането на приходите. Въпрос на добра подготовка е. Срок не е уточнен, но ще се разпише в управленската програма, уточни Кунева, като добави, че двете формации не искат поради прибързаност да се поставя под опасност събираемостта на приходите точно сега.

На въпрос за срока, поставен от Бойко Борисов следващата седмица да се стигне до съгласие за правителство, Кунева отговори, че когато си мандатоносител и носиш отговорността за съставянето на кабинет, е нормално да искаш да видиш бързи резултати, но от РБ искат и стабилност. Сигурността и стабилността бяха част от кампанията на ГЕРБ, така че те биха могли да проявят разбиране, добави още тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2014 в 15:57

Някой още вярва ли, че ще има реформи и правителство? Зимата е добре да няма Правителство за мутрата. Рейтингът пада, но вот се купува нали КТБ се източи без документи.

01.11 2014 в 15:48

Още преди да стигна до края на коментар #16, натиснах минуса, а когато видях, че е подписан от Бакалов, изпитах огромно вътрешно задовопство от отдавнашното си решение (след началото на миналогодишните протести), да спра да посещавам жалкият му сайт....

01.11 2014 в 14:28

За Хелоуин Пеевски е маскиран като борец срещу модела ‪#‎КОЙ‬ - такъв коментар се появи във Фейсбук след мижавия протест пред парламента, организиран от “Протестна мрежа” в петък.
Протестът беше от стотина души, като на площада се появи още една група протестиращи - вложителите в КТБ.

Такова слабо присъствие показва няколко неща. Първо, става очевидно, че протестите от миналото лято до голяма степен са били в подкрепа на Бойко Борисов - поне значителната част от протестиращите са предпочитали той да се върне на власт. Сега нямат мотив да протестират. Увещанията на участници в миналогодишните протести, че не искали да се връща Борисов се оказаха наивни.

Проповядваната идеологема “моделът Кой” е неясна и не може да събере много хора под знамената. Колкото и да я повтарят хора от “Протестна мрежа” и др., това е абстракция, вместо конкретни имена.

По време на правителството на Орешарски имаше лозунги “мафия” и “боклуци”. Сега такива лозунги отсъстват. Макар да е очевидно, че понятиято “мафия” е по-близо до Бойко Борисов, отколкото до Орешарски.
Една ясна и конкретна идея може да обедини хора за някаква кауза. Зад “модела Кой” какво седи? То е нещо като числото Пи, някакво хипотетично задкулисие. Може ли да има митинг с плакати за числото Пи? Защо не го посочат конкретно? Примерно да посочат в каква комбинация, с кого е обвързан Пеевски сега. Вместо абстракцията “Кой” може да се посочи очевидно свързаният с Пеевски главен прокурор Цацаров, който пък е избран на този пост от Бойко Борисов (най-ясно заявено със знаменателната реплика “ти си го избра” от бившия градски прокурор). Може да се говори за ролята на Доган. Сътрудничеството между Борисов и Пеевски (зад когото седят ДПС и Доган) е абсолютно същото както по времето на управлението на Борисов.

В някои коментари в интернет се прокрадва идеята, че протестът в петък е казионна имитация на протест, колкото да се отбие номерът и да се покаже, че ето, нищо че ГЕРБ са на власт, ние пак ще протестираме срещу “Кой”.

На миналогодишните протести имаше добре нарисувани плакати и отпечатани фланелки на един страшен Орешарски, изобразен като череп. Такива с Борисов няма и не е имало. Очевидно го имат за по-малко страшен.

Протестът действително беше никакъв, без ентусиазъм. А в момента има повече основания за протест от миналото лято. Тогава бяха посрещани на нож мерки за нов външен дълг или кадрови назначения. Сега има не по-малко скандални назначения, беше организирана нахално пред очите на цялото общество банкова криза и се готви ограбването на активите на една банка, в парламента се договарят не по-малко скандални коалиции.

Впрочем, има време да се види ясно кой за какво се бори и “Кой” за какво служи.


*
Иван Бакалов

01.11 2014 в 11:56

Менда Стонова ще е финансов минисър, 100% съм убеден.

01.11 2014 в 01:54

.... алоооо, OFFsite...

хахахахахахахахаха

да знаете, че :

мнението МИ е мнооо по-добро от мнението "ви" !

хахахахахахахаха

(ако продължавате с игнора! ще ви съдя...публично пространство сте бееееей! дебили, и то в ЕС)

хахахахахахахахаха

01.11 2014 в 00:00

Друга полезна алтернатива освен коалиция между ГЕРБ и РБ аз не виждам, ако ще и 5 пъти да отиваме на нови избори ! Напротив, ще стане още по-зле, поради пропиляване на полезно време и загуба на евросредствата. Тъй че, разберете се за принципните неща и се залавяйте здраво за работа !

31.10 2014 в 22:45

Агент Буда премиер... отново? Това само в една мафиотска държава може да се случи два пъти!

31.10 2014 в 22:31

Отново ще имаме Тиква премиер, за тези които първият път не им стигна! Новина точно като за Halloween!

31.10 2014 в 21:56

Офффф,потрес е ,че ББ ще бъде отново премиер.Достатъчен повод да се замислиш за друга перспектива на живота си,на друго място.Но все пак е по-малкото зло реформатори с гербери,отколкото социалисти и депесари.Ужас...докъде я докарахме!