Борисов ще е премиер. ГЕРБ и РБ ще преговарят пак в неделя

OFFNews 31 октомври 2014 в 18:16 6174 17

Кандидатът за премиер е г-н Борисов, обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след срещата с Реформаторския блок. Това било решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а не на парламентарната група.

ГЕРБ ще са готови още утре с проекта на декларация, върху която ще стъпи общата програма за управление, и ще го изпратят на Реформаторския блок.

В събота поотделно работните групи на двете политически сили ще обсъдят детайлно текста, сходствата на предложеното в проекта с предизборните им програми, а в неделя на среща в парламента ще изчистят вариантите.

Подписването на коалиционното споразумение щяло да стане факт, след като ГЕРБ получат вижданията на реформаторите за структурата и разпределението на отговорностите в изпълнителната власт.

Бъчварова припомни, че още от първия кръг на консултации те са за разпределение на министерските постове на пропорционален принцип. Механизмът за взимане на решения между бъдещите коалиционни партньори ще бъде на принципа на консенсуса с възможност за изразяване на особено мнение, разясни тя.

Един месец след съставянето на кабинета ще бъде приета и детайлна управленска програма, каза Бъчварова.

Ситуацията е динамична, това, че днес има напредък в разговорите, не означава, че утре този напредък не може да бъде унищожен, коментира Томислав Дончев днешния скептицизъм на Борисов за съставяне на правителство с РБ.

Кунева: РБ искат стабилност

Абсурд - така Меглена Кунева, отговори на въпрос дали са обсъждали днес конкретно участието на реформаторите в изпълнителната власт, както и дали наистина те са поискали половината министерски постове.

Сложихме началото на общи приоритети на политическа програма, а след съставянето на правителство ще има детайлно разписана управленска програма. Надявам се да можем да представим политическата програма в началото на следващата седмица. Установихме съвсем малко различия между ГЕРБ и РБ в областта на икономиката. Това каза на брифинга след консултациите в Народното събрание лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

По думите й, става въпрос за работа по обща политическа програма, а до месец от създаването на правителство, както предвижда законът, ще се разпише детайлна управленска програма с конкретни мерки.

Разговаряхме за усъвършенстването на обществените поръчки, реформите в образованието и здравеопазването, за съдебната реформа, която за РБ е „извадена пред скоби“, изброи Кунева и обясни, че са разисквани краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки в съдебната система, в това число да се използват възможностите на всички действащи към момента закони - за прокуратурата, за ВСС и др., за да се постигнат приоритетите.

По отношение на сливане НАП и Митниците Меглена Меглена Кунева подчерта, че е обсъдено по-добро обслужване и събираемост на вземанията. И ГЕРБ, и РБ нямаме идеологически противоречия и сме за затваряне на пробойните в събирането на приходите. Въпрос на добра подготовка е. Срок не е уточнен, но ще се разпише в управленската програма, уточни Кунева, като добави, че двете формации не искат поради прибързаност да се поставя под опасност събираемостта на приходите точно сега.

На въпрос за срока, поставен от Бойко Борисов следващата седмица да се стигне до съгласие за правителство, Кунева отговори, че когато си мандатоносител и носиш отговорността за съставянето на кабинет, е нормално да искаш да видиш бързи резултати, но от РБ искат и стабилност. Сигурността и стабилността бяха част от кампанията на ГЕРБ, така че те биха могли да проявят разбиране, добави още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!