Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Костов номинира Светослав Гаврийски и Калин Христов за служебен премиер

"Една банка беше нападната и държавата не я защити - има тежък пробив в сигурността на страната"

OFFNews 09 юли 2014 в 08:51 10529 22

България е в обща криза, разпростряла се в ключовите сектори енергетика, социална мрежа и публични услуги - здравеопазване и образование, икономика и финанси, политика, национална сигурност. Сега най-важното е какво ще бъде служебното правителство. Двама души могат да се справят със ситуацията - Светослав Гаврийски, създал валутният борд, и Калин Христов, служебен министър при Марин Райков и подуправител на БНБ.

Това заяви Иван Костов в интервю за Нова тв тази сутрин.

Според него служебният кабинет трябва да получи три мандата: за актуализация на бюджета и на средносрочната прогноза за макрорамката; за изготвяне на тази основа на реалистичен бюджет за 2015 г.; за приключване на споразумението с ЕС за финансиране по оперативните програми от новия програмен период - 2014-2020.

"Едно правителство, което ще дойде през октомври няма да може да изготви бюджета за догодина, прогнозира Костов. Рискът при забавяне на споразумението с ЕС е да не получим никакви средства по оперативните програми от новия програмен период.

Бившият премиер и финансов министър успокои, че държавата не е пред фалит, но е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран. "А това е шоково, тъй като води до намаляване на разходите".

Той обясни, че при сегашните разчети приходите е трябвало да надвишават с 800 млн. лева миналогодишните приходи, а те са по-малко. В същото време са изразходвани значително повече средства от миналата година, обясни Костов.

"Ако продължаваме така, до края на годината може да има извънреден дефицит и санкции от ЕС", предупреди той. Според него има риск и от спирането на парите по още две оперативни програми.

По думите му банковата криза не е преодоляна напълно. Банковата система беше нападната отвън, а държавата, институциите и специалните служби не я защитиха от тази атака, каза Костов и определи случилото се като "тежък пробив в сигурността на страната".

Един от най-тежките проблеми пред България е демографската криза - тя е още по-тежка от това, което представя НСИ. НСИ използва дефектни дефиниции за това какво е население. Върху така представената реалност пък се правели стратегически документи за политика, но реално няма политика за противодействие на демографската криза, категоричен бе той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!