Костов номинира Светослав Гаврийски и Калин Христов за служебен премиер

"Една банка беше нападната и държавата не я защити - има тежък пробив в сигурността на страната"

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2014 в 08:51 9810 22

България е в обща криза, разпростряла се в ключовите сектори енергетика, социална мрежа и публични услуги - здравеопазване и образование, икономика и финанси, политика, национална сигурност. Сега най-важното е какво ще бъде служебното правителство. Двама души могат да се справят със ситуацията - Светослав Гаврийски, създал валутният борд, и Калин Христов, служебен министър при Марин Райков и подуправител на БНБ.

Това заяви Иван Костов в интервю за Нова тв тази сутрин.

Според него служебният кабинет трябва да получи три мандата: за актуализация на бюджета и на средносрочната прогноза за макрорамката; за изготвяне на тази основа на реалистичен бюджет за 2015 г.; за приключване на споразумението с ЕС за финансиране по оперативните програми от новия програмен период - 2014-2020.

"Едно правителство, което ще дойде през октомври няма да може да изготви бюджета за догодина, прогнозира Костов. Рискът при забавяне на споразумението с ЕС е да не получим никакви средства по оперативните програми от новия програмен период.

Бившият премиер и финансов министър успокои, че държавата не е пред фалит, но е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран. "А това е шоково, тъй като води до намаляване на разходите".

Той обясни, че при сегашните разчети приходите е трябвало да надвишават с 800 млн. лева миналогодишните приходи, а те са по-малко. В същото време са изразходвани значително повече средства от миналата година, обясни Костов.

"Ако продължаваме така, до края на годината може да има извънреден дефицит и санкции от ЕС", предупреди той. Според него има риск и от спирането на парите по още две оперативни програми.

По думите му банковата криза не е преодоляна напълно. Банковата система беше нападната отвън, а държавата, институциите и специалните служби не я защитиха от тази атака, каза Костов и определи случилото се като "тежък пробив в сигурността на страната".

Един от най-тежките проблеми пред България е демографската криза - тя е още по-тежка от това, което представя НСИ. НСИ използва дефектни дефиниции за това какво е население. Върху така представената реалност пък се правели стратегически документи за политика, но реално няма политика за противодействие на демографската криза, категоричен бе той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2014 в 17:26

Иван Костов изобщо не ми е капацитет,за да ни дава акъл. Той достатъчно ни пороби,че да иска още.

10.07 2014 в 14:38

ДРАГАЛЕВСКИЯ ИНТРИГАНТ ха-ха-ха! много точно! КОЗ–З–ЗТОВ!
Козела Козтов и Козата Надка. Еб.ах.а мамата на СДС

10.07 2014 в 09:36

Съселът нададе вик - аз съм пръв и най-велик. ! 10 пъти ред по ред, Бойко все е най -отпред. И сега се боря , боря , против Бойко все говоря. Много , много ме е страх , че ще бъда пак отзад. Искам да ме съжалите, пускайте в ход лъжите, не жалете и парите. Заливайте като цунами с трикове, лъжи измами. Компромати измислете и земята преровете. Мене първи направете. Чуй , народе , моя вик -аз съм пръв и най-велик.

09.07 2014 в 16:16

Е, ЩОМ ДРАГАЛЕВСКИЯ ИНТРИГАНТ И МОШЕНИК Е КАЗАЛ, НЯМА КАК ДА НЕ МУ ТУРИТЕ ГОЛЯМА СНИМКА, МАЛКО ФОТОШОПЕЦ, УСМИВКА "АГНЕШКА ГЛАВА НА ФУРНА" И ГОЛЯМА ЗАГЛАВИЕ. "КОЗТОВ" КАЗАЛ, ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ БРИГО АСПАРУХОВ КАЗА, МИТЬО ГЕСТАПОТО И ТОЙ "КАЗАЛ", ЩО НЕ ОТВОРИТЕ РУБРИКА "ПАНОПТИКУМ НА ПРОВАЛЕНИ ЧЕНГЕТА-ДУШМАНИ"?? КОЗЗЗТОВ КАЗАЛ, МОЛЯ ВИ СЕ И НА КООГО КАЗАЛ - НА ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА, НА ЧИЧОЛИНА, НА СТРИНКА СИ ЕЛЕНА ПАРТИЙКАTА? ИЛИ ВИЕ ХОДИТЕ ДА ГО РОВИТЕ ТОЗИ ПОЛУЗАРОВЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП, ДЕТО И ХИЕНИТЕ И ЧАКАЛИТЕ ГО ЗАОБИКАЛЯТ!

09.07 2014 в 14:32

Де е Костов, де е Боко... ,де е сламеното човече Орешарчето, де е Румен Гечев дето по негово време като управляваше катастрофира България...? Ееех...Народе????

09.07 2014 в 14:27

Най-голямата метаморфоза в животинския свят-

черен влашки преподавател по политикономия на социализма се превърнал в БЯЛ БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТ !
Костов, ако не бяха дошли промените, сега щеше да си партиен член и изтъкнат защитник на соц икономиката.И, разбира се, на нейните предимства пред пазарната.
Жена ти щеше да продължава да си е партиен секретар, а твоята молба за членство в БКП щеше да бъде приета. Иначе,нали щеше да оревеш света колко кадърен защитник на социализма си, пък - ах - как не те оценяват!
Костов - архитектът на Прехода! Онзи преход, изправил България пред унищожение!
Затвор му е малко.

09.07 2014 в 11:34

До 2001г. за лошо или добро имаше изразена левица и десница, кой какво е правил е много спорно, но общо взето десните трупаха, левите харчеха и беше сравнително нормално.Хората бяха ориентирани и гласуваха според идеите си. Дойде един човечец от чужбина разби всичко и омаскари всички, той и обкръжението му забогатяха неимоверно и създадоха такива чудовища като бацето, ама никой не говори за този човечец наречен цар.
А за сведение на тези, които плюят по Костов - това е единствения, който говориясно и точно и днес каза,че Василев и банката му са създадени след 2001 г.Ще го молим да се върне Костов ама трябва още да пропаднем.

09.07 2014 в 11:05

КТБ беше 'нападната' от този КОЙто е наредил ударното теглене на държавните пари от КТБ. Цацаратурата и МВР на Офчеф имаха само подържащи роли: да създават истерия сред населението.
Та, този/тези които години наред пълнеха КТБ с държавни пари са същите и направиха от Василев 'банкер на годината' са същите дето сега ги извадиха.
В този смисъл ZAZ е напълно прав.
КТБ беше любима банка на ВСИЧКИ правителства още от времето на Костов, та до сега.
ВСИЧКИ!Включително и на лицето от снимката, НДСВ, Тройната коалиция, ГЕРБ и сегашната хунта.

09.07 2014 в 10:29

Тоя труп къде се бута да номинира?!

09.07 2014 в 10:27

http://www.dw.de/%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0 %B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/a-16816813?maca=bu l-NovinarNet_BG-6147-xml-mrss
статията "Да си спомним за България преди Борисов" в дойче веле ето ви нещо за Костов