Quantcast

Борисов против национално затваряне на училищата

Вълчев потвърди: Ще предложим задължителни маски в час за учениците от 5. до 12. клас

Александра Маркарян Последна промяна на 18 ноември 2020 в 11:54 4270 0

Снимка Министерски съвет, архив

Премиерът Бойко Борисов за пръв път подкрепи открито министъра на образованието в кабинета си Красимир Вълчев в позицията му срещу гласовете в полза на национално затваряне на училища.

"Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията", се казва в прессъобщение, изпратено от пресслужбата на Министерския съвет по-рано днес.

"Това не са лесни задачи и не са лесни решения да затваряш хората в домовете им. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове -обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения“, категоричен е бил премиерът Борисов по време на днешното правителствено заседание.

По думите му локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения.

„Този метод е правилен – там, където няма зарази, децата да учат. Другите места – следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто“, подчертал министър-председателят.

Обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време - казал Вълчев и допълнил: "Обсъдихме с министър Ангелов (Костадин Ангелов, министър на здравеопазването), следим стойностите и даваме възможност да се прилага в училищата подход на редуване присъственото обучение и обучението в електронна среда“.

Пред колегите си министри Вълчев е потвърдил, че ще бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5. до 12. клас - съобщава още правителствената пресслужба. OFFNews писа за това снощи, след среща в Министерството на образованието и науката.

Министърът на образованието посочил още, че до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !