Борисов: Политиците на Балканите да надраснат историята

OFFNews 30 юни 2017 в 20:15 5447 4

"Това, че България е председател на Съвета на ЕС за шест месеца не означава, че можем да направим всичко, което желаем. Можем да се придвижим много напред, ако политическият елит на всяка една от държавите, желаещи членство в евроатлантическите структури, надрасне историята".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на участието си в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Изявлението му идва и на фона на опитите за стопляне на отношенията с Македония. 

"Нашите балкански народи – те са европейски народи, но хората имат нужда от перспектива, не само да си говорим кой цар на кого е. Това е важно за историците, но кое е по-важно от това да вървим напред и да добруват народите ни", каза Борисов.

Той допълни, че е обяснил пред колегите си как членството в НАТО и ЕС започва от промяната в манталитета.

"На Балканите навикът е колко пари и кога ще дадат – ако може веднага, и изведнъж да станем като Швейцария. Този манталитет трябва да се промени. В Европейския съюз се работи по друг начин – хората на първо място искат да видят ценностите, да видят реформите, да видят свободата на словото, свободата на придвижването, борбата с престъпността, с корупцията и едва тогава можем да поставим темата за присъединяването с кохезионните фондове, с Берлинския процес и всичко останало", коментира премиерът. 

Той беше категоричен, че пресните рани от конфликтите на Балканите спъват процеса на интеграция и на развитие на региона, като даде пример със споровете за това кой да поеме председателството на ПСЮИЕ след Словения и Босна и Херцеговина.

"Би трябвало да е Косово. И отправих призив към колегата Вучич да се съгласят. Как ще говорим за НАТО и ЕС, като едно председателство не може да направим?", каза Борисов. 

Борисов изтъкна и важността на икономическото развитие на държавите от Балканите. "Да направим така, че на Балканите БВП да стане като в Бенелюкс и тогава всички ще ни искат".

Той отбеляза важността на инфраструктурните проекти и посочи, че докато България развива своите инфраструктурни връзки с Турция, Сърбия и Гърция, в западната част на полуострова това все още не е приоритет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови