Борисов: Искахме да сменим шефа на БНБ още преди пет години

OFFNews 20 юли 2014 в 21:01 5515 15

Бойко Борисов

Още преди пет години искахме да сменим Иван Искров като шеф на БНБ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тогава обаче разговарях с директора на Европейската централна банка, който ми каза, че това е институция, около която всичко трябва да е спокойно и да има консенсус. Затова препоръчаха да няма партийни кандидатури в ръководството на БНБ, обясни Борисов.

Тогава решихме да го преизберем, за да има консенсус. Затова Искров имаше подкрепата ми четири години. Сега, като видях какво са сътворили, приятелството няма нищо общо с несвършената работа, каза Борисов.

В началото на седмицата Борисов поиска парламентът да гласува оставката на Иван Искров и на ръководството на БНБ заради проблемите в КТБ и в банковия сектор като цяло.

Според Борисов парадоксът бил в това, че този, който отговаря за надзора на банките, е в отпуск. Хем следствен, хем в отпуска, посочи той.

Всички трябва да си подадат оставките и парламентът да сложи нови хора. Става въпрос за милиарди, които искат да извадят от бюджета или от данъкоплатците, а този човек е в болнични. Аз му пожелавам да оздравее, но този един месец може да коства след това 20-30 години работа на държавата, подчерта Борисов, цитиран от „Фокус“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!