Борисов оттегля законопроекта за акциз върху бездимните цигари, ядоса се на Патриотите

OFFNews 04 юли 2018 в 18:11 7482 3

Премиерът Бойко Борисов обяви, че оттегля законопроекта за акциз върху бездимните цигари.

Той се ядоса на Обединени патриоти, след като ВМРО и "Атака" обявиха, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ и ще гласуват "против". Третата партия в коалицията - НФСБ, изрази подкрепа за законопроекта.

"Когато опозицията ни атакува, има смисъл, разбирам, това ѝ е работата. Няма да го коментирам дори. В случая говорят и нашите коалиционни партньори. Само ще им кажа, че след един-два месеца почваме да гледаме бюджета и ще дойдат с големите си искания за въоръжения, за пенсии, за какво ли не", коментира Борисов пред журналисти.

"Само отсега им казвам – единственото, което е водило групата на ГЕРБ за облагане с данък или акциз, за да не дотираме цигари, дали с с огън, без огън, с дим, без дим – на тях пише „вредни за здравето“, има никотин и т.н. И загубата в бюджета е видна. И се оказва, че освен ГЕРБ, друг за този бюджет не мисли. Всички говорят само колко разходи да направим. Дайте за самолети допълнително милиард, дайте за танкове, дайте за пенсии, дайте за заплати, дайте за военни, дайте за полицаи... Просто ей така, все едно държавната хазна е каса без дъно, от която всеки гребе", продължи Борисов.

"А това, че е имало облага за някакъв бизнесмен или депутат, или друга политическа сила, това е пък огромна лъжа, не жълта новина, не фалшива новина, няма нищо общо с истината. За целта след като искаме да дотираме цигари, след като искаме да подаряваме реално пари от бюджета, защото когато не събираме от тези цигари бездимни пари така, както от другите, това е загуба за държавния бюджет. Или казано с други думи - като не ги събираме, ние ще дотираме тези чужди компании, които Патриотите подкрепят в случая, и аз ги подкрепям вече. Разпоредил съм на Цветанов да изтеглят закона, да направят срещи с тези, няма да се облагат с такива мита като другите, но те също са вредни, да видят как е в другите страни от Европа – както е там, така и тука, да няма тези спекулации. В България всеки говори за реформа, но в момента, в който речем да направим нещо, което в полза на обществото, тези пари да се дадат за повече социални или каквито и да е дейности, изведнъж почват кой, майка му, леля му. Какво общо има с производството на цигари", каза още Борисов.

Той нарече действията на Патриотите "зверски популизъм" и подчерта, че "няма да излезе на добре".

"Правим този подарък – подаряваме тези пари. Патриотите, като дойдат сега за бюджета, ще им извадим тези пари, за които говорят. С най-приятелски чувства им го казвам. Но аз нямам повече... Председателството свърши. Да оставям ГЕРБ да става тупан на който сутрин няма работа и излезе да се изказва. Много им стисках зъбите – достатъчно", заяви премиерът и допълни, че другите партии също трябва да си направят сметката, че ще управляват някога и тогава ГЕРБ ще ги бият "с тези камъни точно по тяхната глава".

"Този зверски популизъм няма да излезе на добре. Когато прочетох, не можах да повярвам сутринта – целта ни е била да си попълним бюджета. Разходите отиват с милиард и половина нагоре от искания, а влизаме на минус от събираемостта. Приемам го, добре. Щом ще ме обвързват с някой си, добре, няма да го правя", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

3

aviatora

05.07 2018 в 07:11

Мутро гадна, българският народ ти пожелава да отлетиш завинаги!!!

23293

2

Стефан

05.07 2018 в 00:34

Иначе казано - целият въпрос е как да изтръскаме още веднъж съдрания брашнян чувал, та от него да падне още една шепа?
Батка, сигурно има и други методи за събирането на последните стотинки на населението.
Накъде ореш?
Комунистическата социална министърка с бентлито, и пировете по време на чума с другарката и Емел-етем-елепа тошкова, туриха данък върху просяците, и каквото събират от кофите. Още го вземат в пунктовете за вторични суровини.
Колко ще е акцизът за вдигнат от трамвайната спирка фас?
Вашта верица евромангизлийска!

20699

1

Новак

04.07 2018 в 23:24

Като е толкова убеден защо оттегля законопроекта?
 
X

Да помогнем на украинските деца!