Борисов към Здравната каса: Наливаме ви по 10 "Тракии" и парите пак не стигат

Юлиана Ончева Последна промяна на 23 юни 2015 в 12:06 6039 31

По 10 магистрали "Тракия" наливаме в Националната здравноосигурителна каса, а парите не стигат. Здравето цена няма, ще отрежем магистрали, но хората не са доволни. Това каза премиерът Бойко Борисов на форума "Здравната реформа: диагнозата на бизнеса", организиран от КРИБ с участието на здравния министър д-р Петър Москов. 

Седнете и си направете разчетите, предупреди Борисов НЗОК. Хората са недоволни, а разходите си вървят. 

4 млрд. лв. се дават за здравеопазването годишно. А преди няколко години са били 900 млн. лв., посочи Бойко Борисов. Заедно с това, което дават хората, разходите стават 8 млрд. лв. Бих дал още 8 млрд. лв. ако хората са доволни, но те не са. Една позната получава лекарство за 40 хил.лв. на месец от здравната каса. Това е заплата ми за 10 месеца и въпреки това и тя е недоволна от здравеопазването, чак се ядосах, разказа премиерът.

Борисов се обърна към работодателите и всички политически сили да подкрепят здравната и пенсионната реформа. Той призова всички партии в парламента да се обединят и да гласуват утре в подкрепа на 2-те реформи.

"Издебнахте ме и не гласувахте предложението на Москов за увеличаване представителите на държавата в надзорния съвет на здравнта каза. Това е упрек не само за ГЕРБ, а и за Реформаторите и за Патриотите. Видяхте какво са гласували вчера на надзора. Искате да ме изненадате през октормви и ноември с още двеста-триста милиона лв. за здравеопазване, но това няма да стане!", каза премиерът Бойко Борисов по повод отхвърлената от парламента промяна в закона за здравното осигуряване миналата седмица. Той се обърна към председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова и я призова да види "дали не могат да се поправят нещата". 

Премиерът заяви абсолютната си подкрепа, както и тази на ГЕРБ за здравната реформа.

Владислав Горанов: Колеги, сметките не излизат

Ставащото в здравеопазването е състояние на свободно падане и това ще се прояви след няколко месеца, ако не се вземат мерки. Всички усилия, които полага здравният министър Москов, трябва да бъдат подкрепени с всички възможни мерки, каза финансовият министър Власислав Горанов на форума. Той подчерта, че здравната система е изключително неефективна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.06 2015 в 07:26

За източването съм съгласен, но за частните фондове не. Здравните фондове ще са като пенсионните - същата бездънна каца, защото ще са направени от същите лапачи. И сега си има банкова система ...

23.06 2015 в 19:06

водел "интелигентна дискусия...


ОЛЕЛЕ МАЙКО-О-ОООООО!!!!!!!!!

Комат, ама много си си повярвал бе. Нали помниш какво съм ти рекъл за китайската ризка?
;)


23.06 2015 в 16:48

Бойке питай Деси Атанасова къде са 2-та милиарда от НЗОК изпарили се през първия ви недовършен мандат..

23.06 2015 в 16:07

Кънчо, с колегата "колектив" водим интелигентна дискусия на икономическа тема. Чети и ако имаш въпроси, питай. Няма да ти откажем отговор. Но моля недей да се намесваш с просташкия си изказ там където няма какво да кажеш. Понимаеш?

23.06 2015 в 15:17

Абе то и резерва на НЗОК


МОЖЕШЕ ДА НЕ Е ИЗХАРЧЕН!
АМА НА - НЯМА ГО!

тю-тю-ю-ююююууу
изчезнА!


Можеше и баба ти зда е мъжка и да опъне дедко ти, ама на, родила оня изтърсак баща ти и после си се пръкнал ти. Верно благодарение на плътния чипровски килим и една лъжица и бутилка пърцуца преди това...


МОЖЕШЕ... бъдеще неосъществено в миналото. Това си ти, че и реформата на Пешо.

23.06 2015 в 14:57

"Цените "постигнати" от НЗОК"

Не бе, путко рошава, не са. МОГАТ да са. Трябва обаче некой да седне и да върши работа, а соц. манталитетът диктува да се гепи нещо под масата и да се бега.

Чипът, както беше казал Горския, требе да се смени. За съжаление, неговият беше от нашите.

23.06 2015 в 14:52

тупкате топката.

подавате си пасове.

да вървят коментарите.

добре, че поне единия от вас има честта да си го признае.

а парите на НЗОК ги няма!

Къде са бе "експерти"?
Цените "постигнати" от НЗОК като купувач били "ИЗГОДНИ"?!
Ами че има лекарства за онкоболни, които в съседни страни струват 2 пъти по-малко!


аре къс пас и да натрупате точки до края на деня.
единия го играе "неутрален", а другия "десен"... експрети та дрънкат.
И за вас едно посещение при румънския доктор-изпарител!
:)))))))

23.06 2015 в 14:52

Държавата я имам "напредвид" като еманация на националния дух, не като силовата структура в територията.

Бегай виж статията с числата на Москов, там е интересното, под глупостите на Тиквата и да се дъвчем, полза нема.

23.06 2015 в 14:44

С почти всичко съм съгласен, освен с "държавата трябва да си отгледа популация..". Държавата е функция на "популацията", а не обратното. За обратното си има определения като напр. "фашизъм", но ние май се отрекохме от тях. Прав си, че когато законите не важат за всички, разговорите на тема пазар, ляво, дясно, още по - дясно, са почти безпредметни.

23.06 2015 в 14:13

Едно, заеми и разходи вместо данъци и разходи е чисто дясна политика. Има си и име в теорията, "рейгъномикс". "Работи" добре за хората, близки на десния вожд, докато има кой да дава заеми.

Бизнес, пари и печалба в България са мръсни думи, защото се нарушава основната идея на демУкратическия капитализъм -- "пазарът" да е т.нар. level playing field или, както е по-нашенски, да има един комплект правила и те да важат горе-долу за всички.

У нас около 99.9 от едрия "бизнесмени" са банда некадърни тарикати, награбили се с имоти с измама и предимно цоцащи от държавна софра -- директно от поръчки, или недиректно от разни субсидии, помощи, заменки, еврофондове или просто кражби.

Здравната каса дали е една или 200 няма значение. В Германия са 200, в Япония е една, но и на двете места има работещи механизми за управление и са добре.

У нас касата е като всичко останало -- дупка от корупционери, под надзор на още по-големи корупционери.

Там е проблемът, за съжаление, а решението е евентуално асимптотично във времето -- държавата трябва да си отгледа популация, на която да й пука, когато я грабят и стрижат и знае донякъде как да отвърне.

Краткосрочно се опасявам, че ще минем през много болезнен учебен процес обаче, вкл. и теущата реформа, която на мен ми се очертава като необоснована, непресметната и клоняща към силен провал след година-две.

Ще видим.