Борисов към министрите за водната криза: Имаме план, отивайте да работите (видео)

OFFNews 27 ноември 2020 в 15:35 2236 0

Министър-председателят Бойко Борисов събра на спешно съвещание министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Сутринта Димитров заяви в парламента, че Бургас може да остане без вода през следващата година, защото язовир "Камчия" е празен” и предрече водна криза в земеделието, както и водни бунтове. Няколко часа по-късно той се отметна и каза, че водна криза няма да има, след като бе извикан от премиера Бойко Борисов .

Пред премиера тримата докладвали състоянието на напоителните системи в страната и мерките, които се налагат за осигуряване на вода за питейно-битовите нужди в страната, както и за земеделските производители и животновъдите, според правителствения пресцентър. 
„Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим“, каза министър-председателят Бойко Борисов. Проектът обаче няма как да стартира бързо, тъй като парите от ЕС ще дойдат в най-добрия случай през пролетта. До старта на проекта премиерът възложи на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите.

Борисов изискал осъществяването на пълна координация, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците. „Защото от едните сондажи ползваме за битови нужди, а от другите - за земеделците и животновъдите“, каза още Борисов.

Министър Аврамова информира премиера Борисов, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен, обявен е в „Държавен вестник“ и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
В рамките на съвещанието бе обсъдено засилването на координацията между различните институции относно подаването на ежедневна актуална информация за водния сектор. Дискутирани бяха и най-належащите мерки, които трябва да се предприемат по отношение на язовирите.

„Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите“, обърна се премиерът Борисов към министрите в края на срещата, както можете да видите във видеото. Борисов и Димитров са без маски на съвещанието. Двамата преболедуваха COVID-19, а Борисов още кашля. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови