Борисов към министрите: Не се обяснявайте с БСП, ако ви разбират, ще е лошо

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2017 в 16:10 4673 4

Снимка БГНЕС

"Хората очакват от нас да кажем какво ще се надгради в тази държава, какво по-добре ще стане, как ще преборим тези проблеми, които има, за да живеят всички по-добре. Това ги интересува хората. Насочете се и обяснявайте на тях, а не на БСП. Там няма кой да ви разбере. И не е нужно. Почнат ли те да ви разбират, това е лошо. Обърнете се и обяснявайте на хората".

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в последното заседание на кабинета. 

"Отнемаме доста от времето си да се занимаваме с празнодумство. Това е политиката, която са си приели да водят – да плашат хората. Ние много работи не сме забравили, ако трябва ще се напомнят, но надали това е същността на политиката", коментира Борисов пред министрите си, които започват дискусия за споровете с БСП от последните дни.

"Ако сме приключили по тази точка, ако позволите, господин премиер, предвид актуалните събития и всички коментари за снега, който пада на територията на страната, и в същото време – оттокът в язовирите, макар че не е в дневния ред, искам да обърна внимание на министър Василева, че в Министерството на околната среда и водите има звено, което отговаря за управлението на климата. Искам да попитам - как това звено си върши работата по управление на климата и защо имаме такова ниво на снеговалежи и в същото време такива ниски температури", казва вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, обръщайки се към екоминистъра в оставка Ивелина Василева. 

Звеното в министерството отговаря за политиките по изменение на климата и не би могло да управлява климата – нито то, нито който и да било от нас.

И може би, ако позволите тук, защото имам чувството, че живеем в театър на абсурда през последните няколко дни. До вчера имаше въпроси дали ще прелеят язовирите, днес чувам от БСП, че са източени и са под мъртвия обем. Нито едно от двете неща не е вярно.

Сумата от наличните завирени обеми на всички комплексни и значими язовири, които се управляват от Министерството на околната среда и водите, към 24 януари е 3,474 млрд. куб. м и представлява 54% от сумата на общите им обеми. Сумарният завирен обем на язовирите с питейно битово предназначение представлява 70,3% от общия им обем. Сумарният завирен обем на язовирите с основно предназначение за напояване представлява 46,2% от общия им обем, а при енергийните язовири сумарният завирен обем е 1,875 млрд. куб. м или 55,5% от общия им обем.

По данни от Националния институт по метрология и хидрология прогнозните снежни запаси като воден еквивалент към настоящия момент са средно за страната 1,9 пъти по-големи в сравнение с миналата година, в Родопите – 2,7 пъти по-големи спрямо миналата година, в Стара планина – 1,5 пъти по-големи.
В заключение, към настоящия момент и през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването от тези язовири.

Наличието на повече от два пъти по-голям снежен запас ще осигури достатъчен приток в язовирите за гарантиране на водопотреблението, като в същото време има достатъчно свободен обем за поемане на водите от снеготопенето и пролетното пълноводие, отговаря Василева.

В обсъждането се включва и регионалният министър в оставка Лиляна Павлова, която посочва по адрес на БСП: "Идеята им сега да говорят за язовирите е, защото чакат снеготопенето. Язовирите на пролет ще се напълнят и те ще твърдят, че те са ги напълнили, вероятно с кофички, защото чакаме сериозно снеготопене и наистина наливане на язовири".

Скандалите между БСП и ГЕРБ са особено големи в последните дни, като вчера спорът за това дали има режим на тока почти прерасна в бой в парламента. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14751

4

Нострадамус

25.01 2017 в 19:15

Ченгеджийската машина на Борисов и ГЕРБ отново работи безотказно. Безброй са арсеналите на Боросов и Цветанов да манипулират обществото използвайки КУПЕНИТЕ С НАШИТЕ ПАРИ МЕДИИ БУХАЛКИ. Цялата управленска тактика на Борисов е МЕНТЕ, МАНКЬОРСТВО и шменти-капели, което доста хора смятат за забавно, но това забавление ни излиза на нас – данъкоплатците много скъпо. В политиката това е НАЙ-СКЪПОТО, защото зрителите - плащаме, а манкьорите КРАДАТ. За реалитито „Борисов” вече ПРЕДСТОИ ДА ПЛАТИМ 22 МИЛИАРДА и ще плащаме още всеки ден, докато е на власт.

14751

3

Нострадамус

25.01 2017 в 19:07

Доклад за напредъка на Бг. на ЕК РЕАЛНО: Липсата на независима медийна среда блокира реформите. Kупените от Борисов с нашите пари медии, оказват пряко отрицателно влияние върху реформите в страната."Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите. Те оказват пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи и затрудняват повече постигането на напредък от страна на България В бележка под линия се допълва, че България е на последно място от всички страни в ЕС по свобода на печата. Цялостният прочит на доклада води до извода, че Борисов и ГЕРБ не предприемат почти никакви реални мерки в борбата с корупцията и организираната престъпност, а дори са ЧАСТ ОТ ТЯХ. Поради тази причина напредъкът се смята за недостатъчен.

13409

2

мнение от IP

25.01 2017 в 17:31

Сега трябва да почнат да се замерят с минали катастрофи и наводнения.