Борисов: Исканията на сестрите са изпълнени

Последна промяна на 06 март 2020 в 18:17 5506 3

„Познавам ги тези сестри, идвали са и исканията им са изпълнени - не 50, а 500 милиона повече са парите за здравеопазване в новия бюджет. Разделихме се с добро и останах малко учуден от това, което е станало“, заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Търговище и Шумен.

Отнасяме се с уважение към исканията на всеки, добави Борисов. 

На 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. По-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите и техните заплати не бяха повишени. Мнозина от тях работят на две, а някои - и на три места. Основното им искане е за повишаване на заплатите и реформа в системата. 

Тази сутрин рехабилитаторката Бойка Анастасова от "Пирогов" предизвика вниманието към протеста на медицинските сестри, като застана от външната страна на перваза на бившия Партиен дом, където заедно с група сестри е барикадирана от вчера. 

Министър-председателят добави, че има два отговора за протеста на медицинските сестри в зависимост от ситуацията. „Ако говорех като президента Румен Радев, щях да кажа - тъй като НСО е на негово подчинение, че виновен е началникът на НСО, но аз не говоря така. Никога не правя такива заключения, а точно обратното“, каза пред медиите Борисов.

„НСО правилно са постъпили. Буквата на закона е друга. Начинът, по който трябва да се действа в една правова държава, е друг. Но, това са български сестри, български майки и съпруги, какво толкова се е случило от това, че са преспали там?! Да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила не е красиво и джентълменско. Но не е и красиво - тези, които злоупотребяват с тях, те са виновни“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Попитан дали случилото се има политически привкус, Борисов отговори: „Е, как да няма?! Нали всичките са учредители на политически партии, движения и то се вижда кой отива при тях. За мен това не е правилно“. Премиерът Борисов напомни, че в една правова държава, в парламентарна република, има избори, а в България те предстоят след година.

По повод реакцията на служителите от НСО към протеста на медицинските сестри, премиерът Борисов каза: „По-добре е така - че не се опитват със сила. Чест им прави и аз няма да ги атакувам“.

Строителите, като ни видят се радват

Очаква се строителството в участъка на магистралата между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“ да е завършено другото лято. „Като лунен пейзаж е станало, но след месец и половина като минем, това няма да се вижда. Кой каквото иска да прави, ние си гледаме работата, десетилетия после ще го ползват българите“, отбеляза премиерът по време на огледа.

„Времето е идеално за строителство. Колко мостове има - един сред друг, един след друг, а на места вече канавки се слагат“, добави Бойко Борисов, с когото на инспекцията бе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Строителите като ни видят се радват, това са заплати, работа“, посочи министър-председателят и акцентира също върху напредъка на други важни за страната инфраструктурни обекта като автомагистрала „Европа“, обходния път на Поморие, Околовръстния път на София в района на „Младост“, пътят Ботевград-Мездра и др.

„Когато се трудиш, и настроението е по-хубаво. Ще е много красиво - овошки, магистрала, красота... Цялото трасе минаваме, разкошна работа“, изтъкна премиерът Борисов. Той подчерта, че новите пътища на България се строят с модерни машини, а археолозите полагат много усилия за запазване и излагане на откритите по време на строителните дейности артефакти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17155

3

aviatora

06.03 2020 в 19:40

Мутрата от СИК говори за “АЗАРСКИ, РУСКИ, БАНКЯНКСКИ ГАЗ, но за Барцелонски нищо не споменава, а за сестрите и останалите българи нищо не казва кога ще се повиши жизнения стандарт на българският народ!!! Бандит подобно нещо няма и да каже за народа си просто, защото е бандит и се вози и кара джип.

15508

2

Бухльо

06.03 2020 в 18:43

На сестрите заплатите не са повишени. Къде са 50те милиона тогава е въпросът.
А че при всеки повод говори за строителство - да каже защо новопостроеното след една година трябва да се ремонтира.

17413

1

мнение от IP

06.03 2020 в 18:38

Защо се разводнява тая тема с това дали и кой бутнал и дръпнал някого (това е съвсем отделна тема). Никой не попита и не даде информация увеличени ли са заплатите на сестрите или не? Ако да с колко, ако не - защо? Излъгал ли е някой?