Борисов иска нови кметски избори в София

Борисов заяви, че не познава Мартин Божанов-Нотариуса и никога не е чувал за клубове с магистрати

Кристина Минчева 07 февруари 2024 в 11:35 4508 8

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов

"Този, който е избран за кмет и прави мнозинствата, когато те показват такава импотентност, такава невъзможност.. месеци наред София е в хаос. Борят се кой да е истинският кмет - Терзиев или Борис Бонев... ако това е вярно, което излезе от експертизите, Терзиев не е кмет."

Това коментира лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов по повод вчерашните анализи на Институтът за развитие на публичната среда, който сравни гласовете от протоколите в последните кметски избори с данните от флашките от машинното гласуване. От тях излиза, че кандидатът на ПП-ДБ-Спаси София и столичен кмет е бил ощетен с доста повече гласове, отколкото основната му конкурентка за поста Ваня Григорова от БСП.

"Разбира се, че искам нови избори, защо да няма. Изборите са манипулирани.. може да са шест гласа, може да са 600", добави Борисов.

Според него проблемът при броенето идвал от флашките, не от хартиените бюлетини. Той поиска нови електронни устройства, като в САЩ.

В края на миналия месец общинският съветник Ваня Григорова заяви, че 15 флашки, които трябва да се сравнят с протоколите от машинния вот на местните избори през октомври 2023 година, липсват. На 15 март ще е следващото заседание на Административния съд-София по жалбата на Ваня Григорова срещу решението на Столичната избирателна комисия, с което за кмет беше обявен Васил Терзиев. Дотогава 1639-те протоколи от изборите в столицата би трябвало да бъдат разгледани. 

В края на януари за седми пореден път Столичният общински съвет не избра председател. Следващото заседание на СОС се очаква да е на 8 февруари от 10:00 часа. Кметът Васил Терзиев е оптимист, че най-накрая ще успеят да изберат председател.

Борисов коментира и комисията, която ще се сформира за изясняване на фактите около убийството на Мартин Божанов- Нотариуса. Той спомена, че в много други случаи са били замесени политици, като посочи, че в "едно министерство се води разследване за заплахи". Вероятно Борисов визира Министерството на електронното управление. 

През октомври миналата година Софийската градска прокуратура започна разследване за заплахи срещу министър Александър Йоловски. От ГЕРБ и от "Има такъв народ" твърдят, че на председателски съвет в парламента министърът е разказал, че е притискан от Кирил Петков и Божидар Божанов. И Петков, и Божанов отричат тези твърдения.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че никога не е чувал за Нотариуса и никога не е виждал въпросните клубове за магистрати. 

Вчера Софийският градски прокурор Илияна Кирилова и заместникът ѝ и говорител на СГП Христо Кръстев дадоха информация  за разследванията срещу убития Мартин Божанов. Оттам разкриха, че в края на 2022 г. от ГДБОП е подадена справка срещу Божанов, а през 2023 г. е образувано производство за организирана престъпна група.

Групата се занимавала с указване на натиск на магистрати да решат делата по определен начин, с имотни измами, пране на пари и други съпътстващи престъпления, както и търговия с влияние и подкупи, давани от Божанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

8

ob1

07.02 2024 в 21:02

Тиквата е пълен неадекватник... освен че е бъдещ пандизчия

1040

7

Wild Turkey

07.02 2024 в 15:52

Боко пак се "изходи" по въпроса. То бива тъпотия и наглост но неговата са евпе единица мярка - 1 бок.

-480

6

Октим

07.02 2024 в 13:35

Оказа се, че тулупът е също толкова превъртял, колкото и онази комунистическа циганка Григорова, тъй като не можаха да се докопат до кметското място! Ужас! А женската дори се поду, подпухна и започна да си говори сама ...

1935

5

Муню

07.02 2024 в 13:34

За толкова време на власт, да не си чувал за кръгове и тн.... каза че си прост, но явно си тъл или малоумен или и двете.
Страха от магнитски ти изпива простия мозък!!!

1000

4

Foo

07.02 2024 в 12:43

. . . давай Баце, чужденците ги връткаше с 200 - тея си ги връткай направо с 300, щото нали си просТ, а те пък са отбора на юнаците!
как се събра предизборно такава сган: отломки на радев, с шкарто от трифонов, и костова скрап - чак и от курнелата взеха нещо, за цвят . . . лилав?




345

3

Джендо Джедев

07.02 2024 в 12:00

Боце още го боли тр@тката, че неговият човек дори не стигна до балотажа... :D

2550

2

alfakentavur

07.02 2024 в 11:54

Общинският съвет не може да избере председател, кметът бил виновен. Гениално.

14469

1

случайно прочетох

07.02 2024 в 11:47

Бай Х решил да се изкаже, добре, но защо се разпространяват словестните му полюции? Неговата умствена диария е неизлечима, а и халюцинира и кметски избори.
Моля, не му тиражирайте глупотевините!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика