Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутатите заседават извънредно във вторник заради Изборния кодекс

Симона Костадинова 22 април 2016 в 15:47 1885 2

Парламентът ще заседава извънредно във вторник (26 април) заради приемането на промените в Изборния кодекс.

Това решиха днес депутатите по предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Единствената точка в дневния ред ще е продължението на гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Решението е заседанието да започне в 11:00 часа и да продължи до 19:00 часа, но вероятно ще бъде удължено до по-късно заради бавното темпо, с което се гласува законопроектът.

Предстои да бъдат разгледани предложения като: да не се обявяват резултати от социологически проучвания по време на предизборна кампания, да няма местни коалиции, опцията "не подкрепям никого" да участва във формирането на бариерата от 4% за влизане в парламента и така да спъва малките партии.

Тези предложения бяха приети от правната комисия в парламента, но след редица разговори между ГЕРБ, ПФ, АБВ и РБ  се очаква да не бъдат подкрепени в зала. Дали обаче наистина ще отпаднат, ще стане ясно в пленарна зала. 

Вече бяха приети спорни поправки в изборния закон като отделянето на референдумите от изборите, решението да няма избирателен район в чужбина и задължителното гласуване. Днес депутатите ограничиха още повече избирателите в чужбина, като решиха те да могат да гласуват само в консулства и посолства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews