Quantcast

Борисов: Европа е в паника от мигрантите, всички се спасяват поединично

OFFNews Последна промяна на 24 август 2016 в 17:15 17690 10

Снимка БГНЕС

Не виждам в Европа перспектива за решение на въпроса с мигрантите. Точно обратното, виждам панически държава след държава да се спасява поединично. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет, става ясно от публикуваната стенограма. 

Сърбите изкараха армията, заградиха границата заедно с нашите и вече няма изход от България. Все повече България започва да им харесва. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна. Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хиляди, ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало. Центровете са ни пълни. Това означава, че трябва да се мисли за нови, да се финансират, разбира се. И не виждам в Европа перспектива за решение на този въпрос. Точно обратното, виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора за Европейския съюз, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа не само се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват, подчерта премиерът.

Борисов уточнява, че за момента имаме уговорка с турската страна за връщането на нелегални имигранти. 

Всички, които биват задържани в периметъра, и това излиза по сводките при вас като „предотвратени”, означава задържани на границата и приети обратно в Турция. Тъй като споразумението с Европейския съюз не е влязло в сила, това изключва реадмисията. Ние към този момент със съдействието на турската страна действаме с този подход. Официално са върнати 24 човека, а „препятствани” или „предотвратени” са над 26 хиляди.

Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант служители на ДАНС и МВР провеждат интервюта, проверяват, куп неща!

Ние две нощи подред задържаме групи по 50-60 човека, които вече имат нова тактика. Един от тях, примерно, носи 300 грама хероин - един се жертва за другите 60. Но другите 60 стават свидетели. Задържаме ги и те вече са в България. Две нощи подред: снощи и предишната нощ. Казват: „Ние носим хероин“. Кой граничар няма да го задържи? И 60 души свидетели: „Да, той носи хероин“. И започва дълъг процес, казва той.

По думите му за бежанците се харчи голям ресурс и в градовете, в това число за обезвреждане на изоставени багажи. 

Всяка нощ около 100-150 човека регистрирани, които не спазват правилата, а няма и къде да ги върнем… Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа… Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси. Оставят чанта – отиват да я обезвреждат, оставят яке – отиват да го обезвреждат. А при всяко обезвреждане, защото не може никой да си позволи да каже „Абе, това сигурно не е бомба…“, се прилага абсолютно пълният списък от мерки – отцепване на района, блокиране, разчистване на периметъра… И оттам отиват на друго място, подчертава премиерът.

Борисов допълва, че вътрешният министър Румяна Бъчварова е в Берлин на среща с германския си колега. 

И тук въпросът не е да искаме пари или техника, разбира се добре дошла е, но ние имаме пари да си я купим. Въпросът е, че от никой не виждам да даде решение. Нещо повече, виждам абсолютна несолидарност.
Германия казва: Ще върнем 20 хиляди на Унгария. Унгария пък: Ние ще ги върнем обратно на Балканите. А ние от Балканите накъде да ги върнем? Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили. Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа?… Е, за какъв съюз говорим тогава, пита Борисов. 

"Аз истински се надявам ние като правителство максимално да сме консолидирани с партиите, които сме тук, с партиите, които ни подкрепят, и се надявам, че и политическата класа в България си дава сметка пред какво сме изправени. Действително в този момент е най-добре да си в опозиция и да може да раздаваш оценки, критики, да даваш акъл. Но реалностите са такива и изпитанията, на които ще бъдем и сме подложени вече – даже бъдещето време вече не важи, то е сега", допълва той.

Освен това премиерът засяга и темата за блъснатите от румънка в Кресненското дефиле алпинист Боян Петров и еколог от "Зелените" Андрей Ковачев, които са настанени в реанимацията на Военномедицинска академия. 

"Ивелина Василева ме информира веднага за катастрофата и аз разпоредих, съответно министерството и ВМА, изпратиха два реаномобила веднага след инцидента и може би тези бързи професионални действия и на Бърза помощ, и на лекарите да дадат добър шанс и за двамата – и за Андрей Ковачев, и за алпиниста Боян Петров. Дай, Боже, и двамата да се оправят", коментира Борисов.

"Искам да благодаря на министър Москов, на шефа на Военномедицинска академия. Истински се надяваме с Москов да има добър край, защото действително направихме максимума, който можеше да се направи в тази ситуация", подчертава той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9340

8

Blagodatka Dushanova

24.08 2016 в 22:37

Не му харесвала Европа...а Евразия харесва ли му

8020

7

sp666

24.08 2016 в 22:28

Има ли желание, намира се начин. И да ги спрат, и да ги върнат. Просто някой трябва да си извади главата от задника и да каже - преминаването на зелена граница нелегално се преследва и наказва с преупредителен изстрел. След който следва друг изстрел. Няма нужда да се уточнява какъв. И рано или късно - ще се стигне и до това. Оправдание - eaasy peasy - застрашаване на националната сигурност.

27639

5

sottozero

24.08 2016 в 22:00Бай чесън,предполагам че идват в добрата Еврабия,за да си отмъстят:))))

6902

1

Мариян

24.08 2016 в 18:04

Ами Европа вместо да дава неефективно милиарди на Турциуя, да вземе да финансира изграждането ако трябва не на телена, а на бетонна ограда по цялата дължина на границата между Турция с България и Гърция + яко морски НАТО-вски патрули в Егейско и Черно море, какво се чудите, какво се маете, какво само си чешате езиците!? Мега неефективно управление има ЕС, ама МЕГА!