Пет пъти повече мигранти в бежанските ни центрове

OFFNews 18 август 2016 в 10:02 4553 1

Снимка БГНЕС - архив

Пет пъти се е увеличил броят на мигрантите, настанени в бежанските центрове у нас, от началото до годината. Много малко от тях напускат, след като си получат регистрацията. 

Всеки ден в бежанския център в Харманли пристигат поне по 50 чужденци. И ако до преди няколко седмици повечето от тях си тръгваха само ден - два след пристигането си, сега остават тук, съобщи Нова тв, като цитира Йордан Малинов, директор на бежанския център в Харманли.

Докато преди месец тук имаше едва по 160-170 бежанци, сега броят им е близо 900. Подобна е ситуацията в цялата страна. В момента на територията на бежанските центрове са настанени близо 2 700 чужденци. През януари и февруари числото е било пет пъти по-малко.

Най-много са бежанците в Харманли. С пълен капацитет са центровете във „Военна рампа” и „Овча купел”. Ръст има и при настанените в останалите лагери.

Сред основните причини за увеличаването на броя на настанените в бежанските центрове е прекъсването на пътя им към Западна Европа.

„На западната ни граница мерките са засилени, така че нормално е това да е сред нещата, каналите там да са прекъснати и да няма как да заминат за Западна Европа”, каза директорът на бежанския център в Харманли. 

Самите бежанци също признават, че целта им е Западна Европа и затова сега изчакват в центровете. 

„В Афганистан има много битки, затова бягаме. Но нямаме пари да стигнем далеч. Да стигнем дотук ни струваше 4 000 долара”, казва Ахмед Сара.

В родината си Афганистан Ахмед е работил с компютри и иска да се занимава с това. По пътя към България най-трудно било в Иран: „Там ни хващат и ни пращат в затворите. Като стигнем дотук, вече е добре”. 

Най-голямата част от чужденците тук са именно от Афганистан. Казват, че въпреки засилените мерки за сигурност, влизането от Турция в България не е невъзможно, ако знаеш на кого да платиш, но пътят е труден. 

„Има различни хора, трябва да платиш на 4-5 човека, на един плащаш, за да минеш българо-турската граница, на друг - за сръбската. Имаше около 40 души с нас, трудно минахме границата, нямахме вода, храна, но си помагахме. Най-трудно беше през планината и през реките”, обясни Мусал Архает. 

Влизайки в България, следвало последното препятствие. „Идват армия, полиция. Обискират ни и ни взимат парите и всичко”, каза Ширба Ата. 

Афганистанците в Харманли се оплакват от тормоз от страна на българите. Енатула бил бит преди няколко дни. „Само ме питаха дали съм афганистанец, аз казах „да” и ме нападнаха. Не знам какъв им е проблемът с нас. Това се случва често”, казва Енатула.

„Ние всички сме човешки същества и трябва да се уважаваме. Не сме дошли тук от хубаво”, обясни Мусал Архает.

Засега поне на територията на бежански център проблеми с увеличаването на обитателите му няма. Различните националности са настанени в отделни сгради, за да се избягват конфликти.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови