Quantcast

Борисов допусна съюз с ДПС след изборите

OFFNews Последна промяна на 25 юли 2014 в 12:19 8137 60

Бойко Борисов и Лютви Местан

Снимка ГЕРБ

"Ако се налага да се спасява държавата – да. Еми, като се наложи, ще знаем, че БСП го е довела до този хал."

С тези думи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпроса дали след днешните общи действия с ДПС допуска, че след изборите може отново да влезе в съюз с партията на Местан.

Борисов отхвърли тезите, че в парламента има нова коалиция - между ГЕРБ и ДПС.

"Ние не сме се целували с Местан на Орлов мост. Когато се целуваме, тогава ще ми напомняте. Съсипаха държавата, това е факт. Няма аз да се обяснявам после", отсече Борисов.

Той коментира, че с ДПС имат общи виждания около кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар и около необходимостта от актуализация в бюджета. Лидерът на ГЕРБ заяви, че не възнамерява да прави коалиция с ДПС, но все пак си остави вратичка за общи действия:

"Ние сме обяснили, че ако нямаме 121 депутати, да вземат и да си оправят бакиите тогава. Ясно и точно – аз категорично казах, че коалиция с ДПС няма да правя. Това не значи, че не можем да бъдем толерантни като политически партии и това сме длъжни да го направим – все пак етническият модел е важен за България."

Новият общ фронт в пленарна зала

Въпреки недоволството и процедурните хватки на БСП, по-рано днес ДПС и ГЕРБ успяха с дружни усилия да закрепят кворума в парламента и да насрочат за вторник извънредно заседание, на което ще гласуват актуализация в бюджета на държавата и на НЗОК.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя от парламентарната трибуна за ремонт в бюджета въз основа на решението на кабинета от средата на юли. Той подчерта, че очаква БСП и ДПС да подкрепят идеята му, защото финансовите разчети са направени именно от тяхното правителство.

От БСП дадоха категоричен отпор на идеята за ремонт в бюджета. Те дори настояха Министерски съвет да оттегли решенията си от средата на юли, с които предлагат на парламента да коригира републиканския бюджет и този на НЗОК.

Коалиционният им партньор ДПС обаче зае страната на Борисов. Председателят на финансовата комисия Йордан Цонев обяви, че ремонт в бюджетите е крайно наложителен. Той дори предложи парламентът да работи извънредно във вторник, за да гласува именно тези точки. Левицата използва процедурните трикове на ГЕРБ и се опита да осуети гласуването на извънредното заседание, като поиска поименна проверка и напусна залата. Преброяването обаче показа, че в залата има достатъчно депутати - на ГЕРБ и ДПС.

"Няма български гражданин, за когото да не е ясен сговорът, в който влизат ПГ ГЕРБ, ДПС и президентът Плевнелиев. Това е сценарий и срещу решението на парламентарните групи да постигат консенсус по всички точки, които се разглеждат от българския парламент. КБ има ясна позиция - ние сме против актуализацията на бюджета в параметри, поискани от президента и подкрепени от ГЕРБ и ДПС", заяви в пленарната зала червеното острие Мая Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.07 2014 в 10:11

Цялото интервю изгледах, никъде Борисов не казва, че ще се коалира с ДПС, а точно обратно, че няма коалиция и няма да има с ДПС. Не го защитавам, не се знае какво ще му щукне след изборите, ама тази статия е нагла манипулация...

25.07 2014 в 23:02

До № 38 -е това се нарича "психопатия"...нали така-политиците и народните представители са представителната извадка от целокупния ,български народ.Затова е казано -всеки народ си заслужава управниците.

25.07 2014 в 21:18

все пак израства алтернатива - РБ, до сега, лично за мен, поведението им е обещаващо и заслужава доверие. Нека им се изяснят позициите по-ясно и до есента, ще видим до каква степен идеологията им ще отговаря на лайтмотива от протестите "Промяна, а не подмяна". За сега съм оптимист.

25.07 2014 в 21:08

до interesno Така е. В капан сме. Нямаме избор.

25.07 2014 в 20:24

madam Pompadur, единственият въпрос от твоя страна беше за това какво предлагам аз и ти отговорих. Останалото, което си написала звучи така "ГЕРБ крадяха, но и другите крадяха, ГЕРБ рушаха, но и другите рушаха" В този стил ти се опитваш да оправдаеш това, което сториха ГЕРБ. Не искам да пиша в този дискурс кое е по голямото зло ГЕРБ или БСП - няма никаква разлика, крадат с пълни шепи от нас и са еднакво цинични.
Имам право да съдя, защото видях и преживях това, което сториха ГЕРБ, и още повече имам право да съдя тези, които ще гласуват отново за тях понеже вече са с ясното съзнание, че гласуват за същите престъпници и се отвращавам от факта, че изопачават нещата така, че да изглежда наложително. Никой от тези, които ще гласуват не могат да кажат и две причини/градивни/ защо за ГЕРБ, без да броим рязането на лентички.

25.07 2014 в 19:32

Бареков има желязна логика и чугунени доводи, ...и дървено трупче вместо глава!? Имаше един виц: "Мойта майка и твоята майка са "майки"! Нали? Тогава ние сме братя!?"

25.07 2014 в 19:20

До interesno
Аз не изкарвам никого никакъв. Само питам: Като не харесвате омразния Борисов какво предлагате?
Зададох ти въпроси. Получих отговор в стил“Да, ама те защо бият негрите в Америка?"
По отношение на това, кое е морално и кое аморално и дали някой е виновен или невинен ще попитам с какво право раздаваш присъди. Позволи ми да припомня, че такова право си бяха присвоили едни служби, които се грижеха за моралното и политическо здраве на българите.
За реформаторския блок благодаря!

25.07 2014 в 18:33

Къде са сега умните и красивите????копелдаци заслужавате си го тоя пожарникарския .....аз имигрирам

25.07 2014 в 18:00

Журналята са за бой, бахти олигофрените! Едни и същи въпроси, всеки път когато две партии гласуват "за" едно и също нещо. Все едно никога не са излизали от мишите си дупки в България и не виждат, че това се случва навсякъде в Европа и по света, обаче никой не тръби всеки божи път, че някой се прегръщал, целувал или каквото и да било. Просто спрете, така участвате в престъпното разделение на народа, не виждате ли? Путки прости...

25.07 2014 в 17:54

90% от изцепилите се под тази статия са с умствения потенциал на подрастваща токачка или наистина четат само заглавията. Друг е въпроса, че Оффнюз по странен начин са подбрали заглавие, което няма нищо общо с цитираното в статията изявление на Борисов: "Ясно и точно – аз категорично казах, че коалиция с ДПС няма да правя."