Парламентарна пиеса с Мишо Миков и Мая Манолова

OFFNews 25 юли 2014 в 11:25 18696 11

Михаил Миков и Мая Манолова

Разгорещени реплики си размениха в пленарната зала председателят на Народното събрание Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова. Диалогът между двамата покачи напрежението в левицата и настроението сред ГЕРБ и напомни, че в неделя в червените редици ще се води лидерска битка, в която основни претенденти са именно Миков и Манолова.

Мая Манолова: Уважаеми г-н председател, ще ви помоля да напомните на изказващите се, защото очевидно са го забравили, че България не е нито премиерска, нито президентска, България е парламентарна република.

Михаил Миков: Е, това се знае сега...

Мая Манолова: Дали ще бъде актуализиран бюджетът на държавата или на НЗОК...

Миков спира микрофона и отвръща: Г-жо Манолова, това за бюджета вече е по същество. По начина на водене довършете.

Думите на Миков са посрещнати с неистови аплодисменти от страна на ГЕРБ, след като малко по-рано лидерът им Бойко Борисов отбеляза с усмивка, че депутатите му са "много доволни" от начина, по който в последните дни Миков води заседанията.

Групата на ГЕРБ: Мишо, Мишо, Мишо..!

Миков решава да се обърне към ГЕРБ с усмивка, говорейки изцяло върху изказването на Мая Манолова: Моля ви за тишина. Благодаря Ви, не скандирайте, така се раждат култовете към личността.

Мая Манолова говори едновременно с Миков: Притеснителен е удивителният съвпад на мнението на парламентарната група на ГЕРБ, на ДПС и на президента. В България важните решения се вземат от парламента.

Миков: Благодаря Ви, г-жо Манолова, ще взема бележка, но не смятам да напомням на всеки, че България е парламентарна република, защото в това се кълне всеки, като влиза в НС.

Веднага след Mанолова на трибуната излиза председателят на финансовата комисия Йордан Цонев (ДПС). Той прави процедурно предложение за провеждането на извънредно заседание във вторник.

За да осуети идеята на ДПС, Мая Манолова излиза и иска да бъде направена поименна проверка, с което принуждава председателя Михаил Миков да изчете едно по едно имената на всички 240 депутати.

Мая Манолова: Уважаеми г-н Миков, преди малко ме прекъснахте...

Миков: Е-е-е, много помните, бе.

Манолова: Но мисля, че няма български гражданин, за когото да не е ясен сговорът, в който влизат ПГ ГЕРБ, ДПС и президентът Плевнелиев. Това е сценарий и срещу решението на парламентарните групи да постигат консенсус по всички точки, които се разглеждат от българския парламент. КБ има ясна позиция - ние сме против актуализацията на бюджета в параметри, поискани от президента и подкрепени от ГЕРБ и ДПС. Затова аз правя предложение за поименна проверка преди предстоящото гласуване.

Намерението на Манолова остана без успех, тъй като поименната проверка установи, че има кворум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!