Борисов благодари на Асен Василев, защото признал, че сме независими от газа на Русия заради ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ обвини правителството в задкулисие: Застават в героична поза, ястреби срещу руснаците, а отдолу в тинята прибират комисионни

OFFNews 29 април 2022 в 14:25 6237 3

Снимка БТА

Бойко Борисов благодари на Асен Василев, че е признал, че българската енергийна система е диверсифицирана заради ГЕРБ. 

По време на пресконференция в централата на партията той заяви, че ако не е било неговото правителство, то сега страната би останала без газ. Изказването му е по повод думите на вицепремиера Асен Василев, който заяви, че България използва алтернативни източници на газ и страната може да издържи без руско синьо гориво завинаги. Борисов заяви, че това е възможно заради правителствата на ГЕРБ, а обвиненията, че страната не е диверсифицирана, са неверни, което признал и Василев. Той коментира, че представители на коалицията си противоречат. След това Борисов победоносно показа снимка на вицепремиера с изказването му за газа и поиска от него да го поздрави лично.

"На Кирил Петков всичко му е построено от нас. Негодници, само Борисов ви е виновен", каза още той и допълни, че "затова Асен Василев е толкова весел, защото всичко му е построено."

"Да се твърди, че няма диверсификация, че няма алтернативи на руски газ, е смешно. Те (правителството - б.а.) сами си противоречат", заяви Жечо Станков.

Частна фирма доставя втечнен газ

"Преди месец и половина те говорят и знаят какво правят(...) това са гениални схеми - да му мине през акъла преди месец и половина да източи "Чирен", да резервира капацитет (...) Не мога да отрека, че много им се получава пиара - застават в героична поза, ястреби срещу руснаците, а в същото време отдолу в тинята прибира комисионни.

С тези си думи Борисов обвини правителството в задкулисие. Той заяви, че не държавата, а частна фирма доставя втечнен газ.

Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че "далаверата" е свързана с Людмил Йоцов - новият директор на Булгаргаз, който преди това е бил шеф на частната фирма "МЕД".

"Тази частна фирма ще бъде все по-актуална от тук нататък. Не е вярно, че България е запазила капацитет на терминала в Гърция. Всъщност фирма "МЕД" е запазила този капацитет, запазила е танкер", заяви той.

Според Добрев държавата е поставена на колене пред посреднически фирми.

"Това е смърт за индустрията, смърт за икономиката. Решението, което ни се предлага, е разликата в цената, тези 20-30 или 40% по-скъп газ, заради посредниците, да ги плати държавата", обяви той. 

Лидерът на ГЕРБ опроверга изявление на президента Румен Радев, в което той твърди, че трите милиарда, платени от българския бюджет, не обслужват нашия интерес, а този на други държави. "Когато имаш 683 млн. на година, чии интереси обслужваш, ако не българските?", попита бившият премиер и заяви, че "ако купуваме газ през посредници, пак ще се върне старата схема - едни хора ще станат много богати".

Делян Добрев от своя страна коментира анонса от визитата на вицепремиера Асен Василев и енергийния министър Александър Николов в Брюксел, откъдето стана ясно, че в България ще се създаде център за доставки на газ и ток в Югоизточна Европа. Според Добрев това няма да е център, а работна група и цитира съобщението на Урсула фон дер Лайен, в което се казва: "ЕК и България решиха да създадат първата регионална работна група към RepowerEU".

Борисов пък прогнозира, че интерконекторът с Гърция няма да бъде построен до юни. Според него това може да се случи най-рано през ноември.

В края на едночасовия брифинг лидерът на ГЕРБ заяви, че ще подкрепят правителството за изпращането на оръжия на Украйна

"Ако решат да спрат далаверата, да махнат посредниците и далаверите, имаме рядък шанс да се откачим от "Газпром" и да се откъснем от агресора Путин. Да резервираме с катарците, с Египет – това е рядък шанс и имат пълната подкрепа на ГЕРБ", допълни той.

Той каза, че не очаква правителството да падне, защото "имат толкова пари да разделят, те ще се държат, за да доокрадат". По думите му БСП няма да напусне коалицията, ако се гласува за изпращането на оръжия за Украйна. Той прогнозира, че Нинова ще излезе с гневна декларация и ще заяви, че решението е взето от мнозинството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

29.04 2022 в 16:47

Клоун, некадърен клоун...

12073

2

IvanofRumen

29.04 2022 в 15:16

Как не се сетих, че точно заради гроб сме независими или е обратно. Този нагъл гьонсурат и рашистки слуга трябва да бъде арестуван и съден незабавно, заради неговия поток с който финансира войната на господаря си. Няма друг толкова нагъл. Затвор тикво!

3767

1

Име на профила

29.04 2022 в 14:46

На дърти години боко е като Дейвид Летърман (когото Слави неуспешно опита да копира) - събира седянки и вади някакви изрезки от вестници...