Борисов: Ако искаме да излезем от кризата, вариантът за премиер съм аз

"България си има Меси в това отношение - и това съм аз", коментира лидерът на ГЕРБ

OFFNews 04 декември 2022 в 10:30 7316 30

Борисов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Има два варианта за правителство: или с мен като премиер, или с друг, но при подписването на споразумение. Ако искаме да излезем от кризата, вариантът за премиер съм аз.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е във Враца а за откриването на тридневен семинар на младежите от ГЕРБ.

"ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме, мисля че все още в ГЕРБ по-добър от мен няма. Само че такова правителство на малцинството надали е най-доброто за стабилност в момента. По-скоро още не е узрял политическия елит. И Меси е на 31 г., на 30 и кусур години (футболистът от Аржентина е на 35 години - бел. ред.), но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение - и това съм аз", коментира лидерът на ГЕРБ.

Според него вторият вариант е да се предложи вариант за премиер, който все пак да мине и да има разговор.

"И да обясни на тези колеги, че катастрофата в която вече сме се ударили, но дали ще продължим да се търкаляме, ще донесе непоправими последици. Колегите ще си заминат в еврозоната, в Шенген, нас ще ни откъснат като котва и ще ни оставят като буфер срещу бежанците. Това преди години беше първата идея, срещу която така съм тропал по масата, че не можете да си представите", заяви Борисов.

Бившият премиер каза, че може да се подпише един морален документ, че ако някой се изметне, всички ще го посочат с пръст.

"Но ето - искат бюджет. Разписваме го и го правим. Президентът Радев проявява разбиране. Какво пречи да се направи това? Дори Асен Василев каза, че иска да се обсъжда със спокоен тон, но нека предварително да сложат по един подпис какво ще говорим - имаме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, незабавно кадрово усилване на външната граница. И на базата на това, без значение с кой мандат е, за мен единственото важно е да направим за кратко време правителство, да може да успокоим пазарите, да приемем законодателство и ако има отговорна политическа класа - да се договорим", обясни още той.

По думите му ГЕРБ са огромна коалиция в център дясното и без инат може да се направи правителство. "Те да са министри, защото парламентът ще ги контролира и ако някой си позволи да направи нещо различно, парламентът ще го свали", категоричен е бившият премиер. 

Според него обаче антикорупционно правителство "с физиономиите на Кирил и Асен е несъвместимо", защото те са нарушили основните принципи на правовата държава.

Борисов каза още, че всички питат защо "само преди две години България е получила Берлинският процес за Западните Балкани да се води от София като знак колко е силна европейска и прогнозируема България".

"Тогава показателите на България бяха толкова добри, че ни приеха в най-бялата организация на Европа - Европейския банков съюз, и преди Хърватия ни взеха в Еврозоната. В него ден започнаха протести, защото на някой не му хареса България, която са свикнали да е слаба и неорганизирана, да е водеща - това е недопустимо за някого. Да, сега нашето място е заето от хървати, румънци, гърци. Това го казвам с прискърбие, защото гледайки колегите, и знаейки, че сме били преди тях, щяхме да сме в Еврозоната и Шенген. Защото охраната на Шенгенската граница не може да се оспори", заяви бившият премиер.

Борисов коментира, че преди 2 години е имало нулева миграция, а граничарите са се ръководели от най-добрите професионалисти.

"През глава идваха лидерите на Европа да гледат как България се е справила. Като прочетох вчера изказванията по темата какво е казал премиерът Рюте (премиерът на Нидерландия Марк Рюте - бел. ред.) - мислите ли, че случайно от другия край на Европа ще доледи случайно английският премиер, за да види как охраняваме границата с Турция. Дойде да види с очите си, защото едно е да говориш, друго е да видиш. Орбан дойде и прекопира същото при тях. Австрийският канцлер сега тогава беше вътрешен министър. И Курц, тогава канцлер, каза, че България пази най-добре Шенгенската граница", посочи Борисов. 

Според него последните две години са били "безвремие, експерименти, тотален удар върху професионализма в МВР, само политически назначения и чистки".

"И аз, понеже разбрах от колеги, че някои партии щели да внасят декларация в Народното събрание да прилагаме контрамерки срещу Нидерландия, ГЕРБ няма да подкрепи това. Защото трябва по най-бързия начин, за да не завличаме и Румъния, да направим правителство, за 20-30 дни - и да гарантираме сигурността на границата, да вървим в пакет с трите държави", категоричен е лидерът на ГЕРБ. 

Борисов обяви и че е гледал със завист "колегите от Гърция": "Само за две години 6% ръст на икономиката, но те не прогониха туристите както нас. Тази година Мицотакис се похвали с 90 милиарда евро приходи от туризъм. Нашият БВП е близо 50 милиарда. Всяко камъче там е хотел. И колегата казва: на островите вече няма квадратен метър за инвестиция - хиляди желаещи има, но няма къде. Сигурно там няма "зелени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

33

Valioka

05.12 2022 в 06:30

Абе, малумнико мразИ, ти да не си бойковист, или си просто един скапан трол... Май повечето боковисти сте и путинофили, което ясно показва чий слуга е Бочко... ПроС български народец - а аз познавам хора, които са гербаджии, като същесвременно подкрепят Украйна. Как само ги водят за носа рашистките подлоги и им ядат вота...

-795

32

Дедо МразИ

05.12 2022 в 04:03

Цифрак, зад решетки и с доживотна скоро ще са Лъжеца и Крадеца и да, ще е голям кеф и за тях и за нас

-795

31

Дедо МразИ

05.12 2022 в 03:59

Джонка, много се радвам за теб и за България, че си ни спестил твоето присъствие. Надявам се повече жълтопаветнци да последват твоя пример

2073

29

Johnny B Goode

04.12 2022 в 18:06

Сашке, не ме мисли мен. Аз когато съм го решил този проблем, БГА Балкан още летеше и Т2 не беше проектиран дори.
Пожелавам ви приятни старини под управлението на ББ, заслужавате ги.

1039

28

безаналогов

04.12 2022 в 18:03

Много ме кефи боко, зад решетки с доживотна присъда и отнето имущество.

75

27

230 млрд баксов

04.12 2022 в 18:00

Само за има-няма 10 годинки геният на републиката и
Месито на политиката намали населението на България
с 1 милион души.

% % % % % %% % % % % % % % % % % % % % % % % % % % %

-795

25

Дедо МразИ

04.12 2022 в 17:35

Краси, Йончев и оффнюз отдавна са на каишка-издръжка от АзБ и като му кажат колко да скочи и той не рипа, ще му дръпнат шасито 4х4 2х2 1x1 и квото да е там