Борислав Сандов: Подпорната стена в Алепу е брутално нарушение на закона

Ружа Райчева 31 май 2021 в 16:45 3075 0

Снимка Фейсбук

„По проекта наречен „подпорна стена“ в Алепу имаме доста брутално нарушение на закона и нагъл опит хотелско съоръжение да се нарече с друго име, и през геозащитно съоръжение да се построи хотелски комплекс“ заяви пред БНР съпредеседателят на „Зелено движение“ и депутат в 45-ото Народно събрание от листата на „Демократична България“ Борислав Сандов.

Сандов заяви, че очаква бургаският съд да обяви, че решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите е незаконосъобразно.

По думите му, проектът за така наречената "подпорна стена" на плажа Алепу, е оказал сериозно негативно въздействие върху околната среда, а плановете за изграждането на изцяло нов ваканционен комплекс със сигурност ще увеличат вредите.

Според Борислав Сандов трябва да се направи оценка и ако тя покаже негативно становище, то такъв комплекс да не трябва да бъде допуснат.

„Трябва да се спре с това безпощадно бетониране на последните останали места по нашето крайбрежие, които имат потенциала да привличат туристи. Само с изграждане на хотели, особено на първа линия, това няма да се случи“ категоричен е Сандов.

Според него всичко това е възможно заради корупционни интереси.

„Ролята на държавата отсъства, сякаш институциите не работят за обществения интерес, а за личния“ заяви съпредседателят на „Зелено движение“.

Според него трябва да има по-строг контрол върху дейността на концесионерите и при нарушения да им се налагат адекватни санкции.

По думите му, част от концесионерите си позволяват да унищожават дюни, докато други поставят съоражения в нарушение на закона.

„Такива са бетонните постаменти на плаж "Смокиня". Част от тези концесионери си позволяват да не оставят достатъчно пространство за свободно плажуващи, което е вменено по закон, изземване на територии от плажа за други нужди".

Борислав Сандов подчерта, че трябва да се финализира процеса за картиране на дюните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови