Бонев: Мнозинството на ГЕРБ в СОС и Фандъкова като кмет ще бъдат загуба от 4 г. за развитието на София

OFFNews 19 ноември 2019 в 09:53 5548 2

"На мен също не ми е приятно, че ГЕРБ имат мнозинство в Столичния общински съвет, не ми е приятно, че Йорданка Фандъкова спечели изборите и смятам, че това ще бъде загуба от 4 години за развитието на София. Но, в крайна сметка, тя е кмет, ГЕРБ имат мнозинство и е нормално да имат председател на общинския съвет", каза независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" пред bTV. Той нарече "абсурдно" обвинението за колаборация между него и ГЕРБ за гласуването на кандидатурата на Елен Герджиков за председател на Столичния общински съвет. 

Той отново отказа да потвърди или отрече информацията, че е гласувал в полза на кандидатурата на ГЕРБ и увери, че "Спаси София" отдавна са доказали, че ГЕРБ не могат да разчитат на тях за подкрепа. Обяснението, което той даде за отказа си да разкрие как е гласувал беше следното:

"Гласуването за председател на общинския съвет е процедурен въпрос, свързан с конституирането и вършенето на работата на общинския съвет. Това, което трябва да ни стане ясно е, че партията, която е спечелила най-много мандати, която е управляваща е нормално да има председател на общинския съвет. Да бъда обвиняван в някакви форми на колаборация или управленска подкрепа за ГЕРБ е абсурдно и действията на "Спаси София" винаги са го показвали. ГЕРБ знаят, че не могат да разчитат на подобна подкрепа, и то много добре го разбират.

Вотът просто е таен. Аз съм принципен човек и искам когато има принципност на тайния вот, така да си остане. Чрез новия правилник, върху който ще се работи - аз съм част от работната група, вотът трябва да стане явен, както е за заместник-председателите.

Обвинението към мен е, че съм гласувал за Елен Герджиков и по този начин съм му осигурил позицията. Това абсолютно не е вярно, защото ГЕРБ и ВМРО си имаха мнозинство - със или без моя глас, независимо за кого съм гласувал. Обвинението е, че това е колаборация между мен и ГЕРБ - нещо, което също е абсурдно".

Той заяви, че е "за" вотът да бъде явен и отрече да е имал разговори с групата на ГЕРБ за подкрепа за когото и да било, нито с БСП, нито с Демократична България. Потвърди също, че иска да бъде зам.-председател на СОС, за да имат 40-те хил. софиянци, гласували за него, представителство.

"Моето желание и амбиция е да сме на терена на реалната работа, а не на терена на един политически фалш. За мен войната приключи на трети ноември и това, от което хората имат нужда е да решаваме проблеми, истинските проблеми. Вече сме разписали над 28 страници с предложения как да се промени този правилник, най-вече с цел прозрачност и участие на гражданите - реално и активно - във взимането на решенията", каза още Бонев.

На въпрос какво може да промени при положение, че е сам в Съвета, той отговори: "В предизборната кампания много от основните приоритети бяха споделени от различните участници на тези избори и сега ще стане ясно, когато започнат да се дават предложения по тези приоритети и да се гласува, кой е реална опозиция, кой е реално конструктивен и кой е бил лицемерен по време на предизборната си кампания и е предлагал неща, които няма никакво намерение да изпълни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6845

2

kokoten

19.11 2019 в 12:41

Софиянци,ще сърбате попарата на това пичленце...Абсолютен манипулатор...Под маската на компетентността ще направи купища мръсотии и после за всичко ще е виновна опозицията в СОС....

10372

1

elbarbudo

19.11 2019 в 10:31

Затова ли гласува за елен герджиков?