Бончева: Няма нито един пострадал от Комисията по досиетата

Нямаме един спокоен ден без натиск от структури на Държавна сигурност, оплака се тя

OFFNews Последна промяна на 20 април 2015 в 11:55 2668 3

Екатерина Бончева

"До този момент няма нито един пострадал от документите, които ние сме разкрили".

Това обяви Екатерина Бончева, член на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

Тя направи този коментар по повод внесения от независимия депутат Велизар Енчев проектозакон за закриване на Комисията по досиетата.

"От осем години работим и осем години нямаме един спокоен ден без натиск от структури на Държавна сигурност. Тези хора искат държавата такава, каквато е била през 1989 година. Това нашето не е държава, това е разграден двор, в който ние се опитваме да внесем ред", коментира още Бончева.

Според нея големият проблем на държавата е, че в началото на 90-те години нямаше лустрация и напомни за думите на Вацлав Хавел: „По-добре временна некомпетентност, отколкото постоянен саботаж".

По думите й сме свидетели на постоянен саботаж на опита да бъде прочетено, осмислено и забравено миналото.

"В петък ме попитаха има ли документи в архива на комисията, които показват, че преходът е бил дирижиран и продължава да има участие на Държавна сигурност в прехода. В нашите сборници такива документи няма, но това, което се случи през последните 25 години, доказва точно обратната теза. Преходът не е дирижиран от ДС, но ДС има огромно участие в него. 10% от всички хора, които ние сме обявили, са сътрудници или щатни служители. В някои от структурите като МВР и МВнР процентът е и по-голям", заяви тя.

Велизар Енчев, чиято принадлежност към разузнаването беше разкрита през от Комисията по досиетата преди години, дори издаде и книга "Аз бях в разузнаването".

Работил съм в отдела срещу бивши социалистически страни, това е отделът за Югославия, Албания, Румъния и Китай. Работихме в Югославия срещу югославския комунизъм и срещу македонизма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.04 2015 в 14:40

Л . У . С . Т . Р . А . Ц . И . Я

20.04 2015 в 13:17

Явно още 50 год да минат някои тъпачки няма да разберат,че с комисии работа не се върши.Отдавна трябваше да я закрият комисията и да не харчат по 30 000 000 годишно бюджет,или правиш лустрация или си налягаш парцалите.Иначе сладка работа за много пари и много приказки за това как членовете на комисията вършат толкова много работа ,извън възможностите на всяко друго живо същество.Ай сиктир.

20.04 2015 в 12:42

Това е проблема, че няма нито един пострадал. Аз призовавам да им показваме презрението си, всеки път когато ги срещнем.