Бойко: С Първанов и Калфин можем да се обединим по националните приоритети

OFFNews 11 януари 2014 в 13:51 8755 23

Бойко Борисов вижда сериозен противник в един нов ляв проект, в който влизат едни от
Бойко Борисов вижда сериозен противник в един нов ляв проект, в който влизат едни от "най-силните играчи на БСП". Снимка: ГЕРБ

Не е нормално лидерите на големите партии да не си говорят, да не може дори за национални приоритети да си кажем „добър ден” и да се обединим около тях, а в лицето на Първанов, Калфин това може да се случи.

Това казва в интервю за Агенция "Фокус" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той коментира възможността за появата на нов партиен проект в ляво. На среща в НДК в петък Георги Първанов събра съидейници на проекта АБВ, където е беше обсъдено издигането на Ивайло Калфин като водач на листа за предстоящите европейски избори.  

По повод информацията за алтернативна лява листа за евроизборите през май, която се готви от Георги Първанов, Борисов коментира:

„Чувствата ми са смесени – от една страна ГЕРБ трябва да се концентрира повече в изборите и да вложи повече потенциал, за да ги спечели и в същото време съм по-обнадежден, защото не е нормално лидерите на големите партии да не си говорят, да не може дори за национални приоритети да си кажем „добър ден” и да се обединим около тях, а в лицето на Първанов, Калфин това може да се случи."

Борисов припомня, че докато е бил премиер, въпреки различията си с Първанов, двамата са съумявали да намерят общ език:

"Защото и когато бях премиер, и когато бях кмет с тогавашния президент, независимо от огромните ни различия, никой не може да ни обвини в приятелство или в дружба, винаги сме поставяли приоритетите на държавата на първо място и сме съумявали да намерим общ език”.

На въпрос дали за ГЕРБ АБВ е предпочитан конкурент на изборите пред БСП, Борисов каза: „Напротив, не ги предпочитаме. Станишев и БСП са идеалната партия в партиен план за ГЕРБ. Откакто се е появил ГЕРБ, те нямат спечелени избори. Аз истински, в партиен план, се моля Станишев да стои дълго, дълго, до преклонна възраст като лидер на БСП. Когато говорим за държавата, за страната и за политическата класа, за тежкото разделение, което има в момента, не мога да не отчета качествата, които имат хората в АБВ”.

Лидерът на ГЕРБ обяснява, че все пак приема със смесени чувства алтернативната лява листа за европейските избори през май, защото в ляво се появява субект с някои от най-силните играчи на БСП

"Ако трябва да ги сравня – безспорно е, че Първанов беше два мандата държавен глава, два пъти беше преизбиран и беше безспорен лидер на лявото. Ако ги сравня със Сергей Станишев, затова и казах притеснение в партиен план, това действително е един много, много сериозен противник. Ако трябва да сравня Ивайло Калфин с Кристиан Вигенин или който и да е в БСП, е изключителна класа – и като министър, и като кандидат за президент направи една много успешна кампания. Само за това, че БСП му тежеше като воденичен камък на врата, не успя”, коментира Борисов.

В този смисъл паритята на Борисов обръщала сериозно внимание на тази формация, защото е силен противник. "А когато е силен противник за ГЕРБ, другите дори нямат шанс дори да им е противник”, подчертава той.

„От друга страна съм обнадежден – защото съм убеден, че Първанов и Калфин няма да ходят в Брюксел и да говорят срещу страната ни, както правят всичките от БСП, начело със Станишев, нито ще се забърка в Хохегер афера, нито ще даде на ДПС да вземе БСП на концесия, защото в момента БСП буквално е взета на концесия от ръководството на ДПС”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков