Близнашки: Дал съм принципно съгласие да работя в служебния кабинет

OFFNews 02 август 2014 в 21:56 5217 8

Снимка Сергей Антонов

Проф. Близнашки начело на шествието, което носи събраните подписи за референдума за промяна в изборния кодекс.

Дал съм принципно съгласие пред президента на Републиката да му съдействам с работата си в едно бъдещо служебно правителство, заяви проф. Георги Близнашки пред телевизия „Bulgaria on Air“.

Същевременно смятам и съм го казал изрично, че той трябва да има свобода на действие до последния момент, защото в крайна сметка дейността на служебното правителство до голяма степен се предопределя от конюнктурата – икономическа, финансова, политическа. Така че от тази гледна точка той е с развързани ръце да направи най-добрия избор и предполагам, че решението ще бъде взето в последния момент, каза проф. Георги Близнашки.

На въпрос на водещия какво го и мотивирало да приеме тази покана в такава трудна ситуация, проф. Близнашки отговори:

„Така или иначе аз взех дейно участие в протестите и след като постигнахме въжделената оставка на правителството „Орешарски“, очевидно е, че когато се стигне до подобна ситуация, човек трябва да е готов да поеме на свой ред отговорности. Не можеш да кажеш „Аз бях дотук“. Не е достатъчно да участваш активно в разрушителната фаза. Очевидно е, че сега трябва да се покаже, че има алтернатива на това статукво, което предизвика толкова много недоволство. Така че това е въпрос на дълг в определен смисъл“.

Служебното правителство ще бъде съставено от проевропейски и надпартийни експерти, които мотивирано и прозрачно ще работят по важните за обществото теми, като здравеопазването, икономиката и сектор „Енергетика“, съобщи по-рано днес президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови