Бюджетната комисия в НС прие още едно удължаване на бюджета

OFFNews 01 юни 2023 в 17:03 1947 0

Удължаването на бюджета мина в ресорната парламентарна комисия

Снимка БГНЕС

Удължаването на бюджета мина в ресорната парламентарна комисия

С 19 гласа "за" комисията по бюджет и финанси на парламента прие ново удължаване на закона за бюджета за 2022 година. Решението ще бъде гласувано и в пленарна зала, а след това предстои и второ четене на закона.

Днес ресорната комисия одобри единодушно промените на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на ДОО за 2022 г. и Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г., съобщава БТА.

Срокът на удължения бюджет изтича на 10 юни и ако не се приеме ново удължаване на бюджета за 2022 година или пък нов бюджет за 2023 година, ще има проблеми с редица плащания, предупреди депутатите служебният финансов министър Росица Велкова.

Само малка част от парите от резерва могат да се ползват за плащания

Освен това с 19 гласа "за", нито един "против" или въздържал се, комисията одобри Проект на решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери. С проекта се предлага до приемането на бюджет за 2023 година Министерството на финансите да събира приходи, за да извършва плащания в следната последователност - плащания по обслужване на държавния дълг и за вноската на България в бюджета на ЕС; трансфери за съдебната власт, социални плащания, общини сметките на за средства от ЕС и на ДФ "Земеделие", БТА, БНТ и БНР, лимити по плащания на бюджетни организации и други.

Към края на май дефицитът по Консолидираната фискална програма е 1,2 млрд. лева или 0,6 процента от прогнозния брутен вътрешен продукт. Фискалният резерв е 10,1 млрд. лева, каза Росица Велкова, но уточни, че само малка част от парите от резерва могат да се ползват за плащания.

Велкова съобщи, че предстоят плащания от 4,1 млрд. лева по проекти по оперативни програми на ЕС, както и 1,3 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Няма място за страх"

Към края на май дефицитът е 1,2 млрд. лева и няма място за страх, че дефицитът ще стане 12 млрд. лева до края на годината, каза Мартин Димитров, народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България". Към момента дефицитът отива към 4 процента и със сериозен бюджет може да падне под 3 процента каза, посочи Мартин Димитров.

Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, каза че бюджетът в момента има структурни проблеми и ще трябва да се взимат политически решения, които трябва да бъдат поне в средносрочен план. Проблемът, независимо дали искаме да го сложим на масата с евентуално вдигане на данъци или ограничаване на определен тип разходи, си стои от гледна точка на стратегия, но това трябва да го решава редовно правителство и подкрепящите го политически сили, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови