Бюджет 2016 мина на първо четене през парламента

Ивайло Анев 19 ноември 2015 в 13:58 2580 1

Снимка БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов

Със 138 гласа „за“ 65 „против“ и 9 „въздържал се“ депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2016 г.

Той беше подкрепен от ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ. Срещу него гласуваха от БСП, ДПС и "Атака".

В проектозакона е заложена и актуализация на бюджета за 2015 г. - отпускат се повече пари за МВР и отбрана.

Документът предвижда дефицит от 1,8 млрд. лв. за следващата година и праг на дълга не повече от 5,3 млрд. лв. Освен това в проекта е записано, че икономиката ни ще отбележи ръст от 2,1%, а инфлацията ще бъде 0.5%.

В него е заложено, че минималната заплата догодина ще е 420 лв., а помощта за втората година от майчинството - 340 лв.

Очаква се между първо и второ четене да бъдат оттеглени спорните текстове за орязването на социалните придобивки на военни и полицаи, които доведоха до протести на служители в силовия сектор.

Финансовият министър Владислав Горанов определи бюджета с думите „стабилност, реалистичност, резултати“. Резултатите са видни, БВП нараства с 2,9% спрямо същия период на миналата година, а най-голям дял в ръста заема крайното потребление, заяви министърът.

Доста по-песимистичен бе лидерът на БСП Михаил Миков, който обяви, че не вижда добра перспектива пред страната с този бюджет. "Ние ще бъдем опозиция. Няма да подкрепим този бюджет и ще продължим да даваме други решения за перспективата на България", каза Миков.

Той нападна партии от управляващата коалиция, че са се събрали в това разнолико управление да разпределят власт, пари и служби. Това раздразни съпредседателя на Патриотичния Валери Симеонов, който излезе на трибуната.

"Кой ви дава на вас основание, когато говорите за разнолико управление, което да разпределя власт, пари и служби - с каква власт, пари или служби се е облагодетелствал Патриотичния фронт", запита лидерът на НФСБ.

Това отприщи реплики от място на депутати от БСП, на които Симеонов отговори с: „"Не се обаждайте от коневръза".

След края на спора АБВ заявиха, че ще подкрепят бюджета, а Борислав Великов от РБ похвали увеличението на бюджета за образование и заложеното вдигане на учителските заплати. „Този бюджет показва, че България беше стабилизирана след кабинета „Орешарски“, заяви Мартин Димитров (РБ).

Нито един депутат от ГЕРБ не взе думата по време на дългите дебати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови