БХК: Условията за бежанците у нас се влошили през 2015 година

OFFNews 17 май 2016 в 12:00 2497 8

Условията на прием на бежанци са започнали да се влошават през изминалата година.

Това се посочва в нов доклад на Български хелзинкски комитет (БХК).

Според тях през изминалата година битовите и хигиенни условия на настаняване са били влошени значително в сравнение с 2014 г. "В регистрационно-приемателните центрове храна бе осигурявана само два пъти дневно. Медицинската помощ бе ограничавана до спешната помощ с лекарства основно осигурявани и предоставяни от Българския червен кръст или други частни и корпоративни дарители", сочи докладът на неправителствената организация.

БХК посочват още, че през 2015 година регистрацията и издаването на документи на бежанците не се е извършвала в указания от закона срок от 3 до 6 работни дни.

Те посочват, че през март 2015 г. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) отмени предоставянето на социално подпомагане, което е в размер на 65 лева месечно. "Това лиши кандидатите за закрила от възможността за снабдяване с допълнителна храна, включително специализирана храна за бебета и деца до 3 години, лекарства, санитарни и хигиенни принадлежности, дрехи и други стоки от първа необходимост за задоволяване на базовите им потребности", смятат от БХК.

Оттам посочват, че през изминалата година е продължил да се увеличава броят на децата, които пристигат в България без родител или друг пълнолетен роднина, отговарящ за тях.

Според БХК бежанската процедура спрямо децата без придружители се е провеждала без назначението на настойник или попечител. В повечето от случаи е отсъствал и социален работник. В нито един от наблюдаваните от БХК случаи децата дори не са били представлявани от адвокат. "Тази практика, нарушаващата правaта на децата, продължава вече няколко години без да са предприети действия да се осигури безопасността на непридружените деца", смятат от неправителствената организация.

В доклада се казва, че децата, търсещи международна закрила, не са били предпазени от физическо и психическо насилие, жестоко или унизително отнасяне. От БХК посочват, че малолетните и непълнолетните не са били настанявани при специални условия. Непридружените деца са били поставяни в стаи с пълнолетни несемейни лица, в резултат на което са установени няколко случая, в които децата са били излагани на неблагоприятно влияние и среда, а в един отделен случай – и на психически и физически тормоз.

От БХК посочват, че с изключение на регистрационно-приемателния център в Харманли за децата също не е била осигурявана храна три пъти дневно. И техните индивидуални месечни помощи са били спрени.

В доклада се посочва още, че е липсвал механизъм, с който да се идентифицират лица от уязвими групи - деца, хора с увреждания, възрастни хора, бременни жени, жертви на трафик, хора, лицата с тежки здравословни проблеми, лицата с психични разстройства и лица, понесли изтезание, изнасилване или други тежки форми на психическо, физическо или сексуално насилие.

През голяма част от 2015 г. е нямало сключени договори с преводачи от основните езици, говорими за бежанците. Така е било нарушено задължението си да осигурява преводач при провеждане на интервютата с кандидатите за убежище.

Според доклада повечето мигрантите, влезли в страната, са бежанци от конфликтни зони, в които наред с масовото нарушаване на редица основни човешки права. Основният приток на бежанци към България бяха граждани на Ирак (34%), Афганистан (30%) и Сирия (29%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

8

Red or Dead

17.05 2016 в 14:09

“““....Парите за бежанците, докато стигнат до тех .....“““

Това по никакъв начин не прави САМИЯ факт дълбоко омерзителен.....“толерантна“ Европа демонстрира дълбока загриженост за “бежанците“ и НУЛЕВА такава към.....“европейците българи“.......което в крайна сметка си е само проблем на българите

77927

6

El Commandante

17.05 2016 в 13:29

"Според МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО, в България НЯМА "бежанци"."

Фактите са си факти.

77927

5

El Commandante

17.05 2016 в 13:28

"Коя държава в Европа дава"

Тук обаче ми се налага да те спра.
Парите за бежанците, докато стигнат до тех и се стопяват по веригата и те получават К*Р...то затва и никой не иска да остава тука.

И по добре де....

63994

4

Red or Dead

17.05 2016 в 13:20

Ако напиша ТОЧНО какво мисля за бхк, коментара ми ще бъде ...анхилиран, затуй ще бъда кратък.......

Коя държава в Европа дава ТРИ ПЪТИ повече пари на един....бежанец, отколкото на собствените си пенсионери...?!?!?!

77927

1

El Commandante

17.05 2016 в 12:12

Тази тема е със солиден потенциал.