Без такса за съдия изпълнителите, ако дългът се плати до 14 дни

OFFNews 23 юли 2014 в 15:59 3069 3

Министерският съвет прие промяна, според която частните съдебни изпълнители няма да събират такса върху сумата, която длъжникът е погасил в срока за доброволно изпълнение, която е до 14 дни.

Промяната се извършва с Постановление за допълнение на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители.

Според мотивите към решението с тази промяна се уеднаквява регламента на събираните от частните и държавните съдебни изпълнители такси.

Причината е, че на длъжниците не се дава възможност да изплатят дълга си в определен срок, а веднага се начисляват солени такси, когато се стигне до частен съдебен изпълнител.

От камарата на Частните съдебни изпълнители обвиниха правителството, че приема лобистки поправки.

"Руши се един работещ модел за изпълнение на решенията на съда. Мотивите за това са неясни, промените са приети "на тъмно", в 12 без 5, без никакво обсъждане, анализ или финансова обосновка. В последния възможен момент се намери начин да бъдат обслужени монополни и корпоративни интереси, но не и интересите на хората", обяви председателят на Контролния съвет на Камарата Георги Дичев, цитиран от "Правен свят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!