Quantcast

Без такса за съдия изпълнителите, ако дългът се плати до 14 дни

OFFNews Последна промяна на 23 юли 2014 в 15:59 2448 3

Министерският съвет прие промяна, според която частните съдебни изпълнители няма да събират такса върху сумата, която длъжникът е погасил в срока за доброволно изпълнение, която е до 14 дни.

Промяната се извършва с Постановление за допълнение на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители.

Според мотивите към решението с тази промяна се уеднаквява регламента на събираните от частните и държавните съдебни изпълнители такси.

Причината е, че на длъжниците не се дава възможност да изплатят дълга си в определен срок, а веднага се начисляват солени такси, когато се стигне до частен съдебен изпълнител.

От камарата на Частните съдебни изпълнители обвиниха правителството, че приема лобистки поправки.

"Руши се един работещ модел за изпълнение на решенията на съда. Мотивите за това са неясни, промените са приети "на тъмно", в 12 без 5, без никакво обсъждане, анализ или финансова обосновка. В последния възможен момент се намери начин да бъдат обслужени монополни и корпоративни интереси, но не и интересите на хората", обяви председателят на Контролния съвет на Камарата Георги Дичев, цитиран от "Правен свят".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2014 в 20:14

Еми навремето са карали хората сами да си плащат въжето, с което ще ги обесят. Сега банкстерите искат пак така.

23.07 2014 в 16:51

Абе мишко, ако си плащаш дълга няма да стигнеш до съд ... Като не искаш да плащаш такси - плащай си коректно. Като не си изпълняваш договора - ще плащаш и хоро ще играеш.

23.07 2014 в 16:13

Абе тия са най-големите измекяри, тва цялото със закон трябва да се забрани, откъде накъде ще начисляват, егати мишоците, ей заради подобни плазмодии и пиявици сме на тва дереже, всеки гледа да изцоца послвдното, останало в джоба на хората