НАП запорира заплатата, ако не платим данъците си

OFFNews 04 юни 2014 в 14:41 9964 7

Снимка Росица Георгиева/Flickr.com

Националната агенция за приходите обяви, че ще запорира заплатите на хората, които не платят данъците върху доходите си.

Само през последните 30 дни данъчни служители са звънели на 15 400 души, които не са внесли данъците върху доходите си.

Задълженията им към бюджета са общо 5,5 млн. лв.

"Невнасянето на данъка върху доходите в 14 дневен срок след позвъняването води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Един от най-често използваните способи за събиране на неплатен данък върху доходите е налагането на запор върху заплатата на длъжника", се казва в прессъобщение от приходната агенция.

От НАП уверяват, че ако в двуседмичния срок след позвъняването постъпи плащане или длъжникът даде обезпечение, към запор няма да се пристъпва.

"Предишни кампании на НАП са доказали, че телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета. Данните сочат, че след телефонен разговор над 70% от длъжниците внасят задълженията си в уговорения срок", пишат още от НАП.

До края на година ще се проведат общо 17 информационни телефонни кампании. Целта им ще бъде да убедят длъжниците - 64 000 физически и юридически лица - да платят доброволно.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови