Бдение със свещи за българите в Украйна във Варна и Ловеч

OFFNews 11 февруари 2015 в 18:05 3881 3

Снимка пресцентър БСП

Бдение със свещи в подкрепа на българите, които живеят в Украйна, организират местните структури на БСП в редица градове на страната.

Демонстрантите настояват правителството да изрази категорична позиция за отпадане на санкциите спрямо Русия и неучастие на България в какъвто и да е военен конфликт. 

На митинг в Ловеч над 200 социалисти протестираха срещу войната. Мероприятието  бе организирано от Общинския съвет на БСП-Ловеч и Младежкото обединение в града. В него взеха участие и ловешките ветерани от войните, „Движение русофили” и запасни офицери, както и народният представител Димитър Горов.

Горов внесе в областната администрация декларация от името на Областния съвет на БСП в Ловеч, в която се настоява президентът, Народно събрание и правителството "с всички допустими политически средства да работят за дипломатическото разрешаване на конфликта и установяване на мир в Украйна, както и за ненамеса на България във военни действия”.

В подкрепа на ловешките си приятели бяха дошли  и младежи-социалисти и симпатизанти на лявата идея от Плевен и Габрово, които се събират пред белия паметник в парка „Стратеш” на мълчаливо бдение на свещи под надслов „Когато освобождаваха Ловеч, украински и руски войски бяха заедно. Спрете войната!”.

Бдение със свещи в подкрепа на българите, които живеят в Украйна, с искане правителството да изрази категорична позиция за отпадане на санкциите спрямо Русия и неучастие на България в какъвто и да е военен конфликт, организира и Градското ръководство на БСП във Варна от 18,00 ч. пред сградата на областната администрация. Според ръководството на БСП – Варна управляващите трябва да излязат с ясна и категорична позиция за санкциите по отношение на Русия.

Вчера започнаха протести в цялата страна срещу войната в Украйна. Над 800 социалисти, симпатизанти и народни представители от парламентарната група на БСП се събраха на митинг пред президентството в столицата, за да изразят своята подкрепа за гражданите на Украйна. Присъстващият на протеста председател на НС на БСП Михаил Миков бе посрещнат с възгласи: „БСП”, „Не на НАТО”. 

Събралите се социалисти и симпатизанти носеха лозунги с послания: „Санкциите не спасяват живот”, „България иска мир с Русия”, „БСП е против санкциите срещу Русия”, „С Европа, никога срещу Русия!”, с които изразиха своята гражданска позиция. В първия от поредицата митинги взеха участие и председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов, председателят на МО на БСП Вероника Делибалтова, журналистите и общественици Велислава Дърева и Александър Симов, както и председателите на организациите, взели участие в митинга, които също заявиха своите граждански позиции, както и социалисти и симпатизанти на лявата идея от Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик и София област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!