Бареков: Можем да бъдем политическата врата на Русия към ЕС

OFFNews 17 март 2014 в 13:58 10021 31

Николай Бареков

България може да стане политическата врата на Русия към Европа. Това заяви лидерът на партия „България без цензура“ Николай Бареков в интервю за ИТАР-ТАСС, цитирано от „Труд“.

Според нашите привърженици основен партньор на България трябва да бъде Европейският съюз, а на второ място с еднакъв резултат са САЩ и Русия.

През последните години българските политици използваха основно политическите отношения с Русия – БСП искаха да угодят на избирателите си, а ГЕРБ – за да угодят на електората си, обясняваха колко зле работим с Русия и че това не трябва да се прави. Според нас с Русия трябва да имаме не само равноправни отношения, но и на по-широка основа, посочи Бареков.

И Георги Първанов, и Бойко Борисов говориха за големите проекти с Русия - газопроводът „Южен поток“, нефтопроводът „Бургас-Александруполис“ и АЕЦ „Белене“, но нито един от тези проекти не беше реализиран, с изключение донякъде на „Южен поток“, който с развива. България трябва да договори с Русия продължаването на тези проекти, за да влязат в страната нови инвестиции. Имаме добър партньор в ЕС в лицето на Германия, защо Русия да не бъде нашият голям партньор извън ЕС. За тази цел просто ще трябва да отделим политиката от икономиката, категоричен е Бареков.

Подкрепяме строителството на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“ от американската компания „Уестингхаус“, но ако имаме изгодна оферта от руска страна, защо да не построим и „Белене“. България трябва да има различни източници на енергия и не може да си позволи да бъде изцяло зависима от Русия в енергийната сфера. Но Русия е страна с много природни ресурси и много пари и ние трябва да се възползваме от това, посочи лидерът на „България без цензура“.

По думите му Русия е естествен партньор на България и трябва да се помисли за изцяло облекчен визов режим с Русия.

Потенциалът за бизнес отношения с Русия не е реализиран и на 10 процента. Навремето в България съществуваше цяла индустрия, която обезпечаваше нуждите на Русия по няколко направления – и в продукти от селското стопанство, и в леката промишленост, и в експорта на оръжие. Днес нищо от това не съществува, но имаме идея за създаване на производства за преработка на плодове и зеленчуци и когато поемем управлението на страната ще поканим като бизнес партньори всички руски държавни и частни фирми, допълни Николай Бареков.
По отношение на ситуацията в Украйна Бареков посочи, че ЕС и България трябва да направят всичко възможно Русия и Украйна да седнат на масата за преговори.

Ние имаме свои интереси в Украйна – около половин милион души живетя там, българско население, и ние сме длъжни да защитаваме правата му. Активна роля за разрешаването на конфликта трябва да има ЕС. Отово влизаме в период на Студена война, което е лошо за гражданите на Европа.

По повод предстоящите евроизбори Бареков е категоричен, че партията му ще се нареди на трето място.

Аз знам какъв ще бъде резултатът на евроизборите и ме учудва, че конкуренцията ни подценява. Всички уважавани социологически агенции потвърждават, че ще бъдем трети, но на мен ми се иска резултатът ни да е още по-сериозен. Трябва заедно с БСП и ГЕРБ да се борим за вървото или второто място. За България е нормално да има силна центристка партия. Според проучванията 20% от българите са леви, 20% са десни, а 30% се определят като центристи, така че имаме доста сериозна електорална база, за да постигнем ръст, коментира Бареков.

АБВ не ни е конкурент. Това движение имаше шанс да се пребори с нас в центъра, но Георги Първанов реши да поеме към регионалните офиси на БСП, вербувайки там привържениците си. За разлика от нас, те не привлякоха в политиката нови интересни имена, а ние имаме хора в парламента, имаме Росен Петров, имаме Красимир Каракачанов, който се смята за един от най-позитивните политици-патриоти в България, каза още Бареков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!