Бареков и жена му поискаха замразяване на Шенген за България

OFFNews 03 септември 2015 в 18:00 7305 8

Евродепутатът Николай Бареков и кандидатът за кмет на София, подкрепен от "България без цензура", Мария Календерска поискаха замразяване на Шенген за България.

В отворено писмо до премиера, вицепремиерите, лидера на ПЕС и кмета на София Бареков и Календерска посочват, че "част от центъра на София е превърнат в клоака от чакащи преминаване в Шенген нелегални емигранти и бежанци, а цели погранични райони са обезбългарени и населени с „временно пребиваващи“.

Поемете Вашата отговорност като държавници и поискайте незабавното изтегляне на България от статута й на кандидат-член на шенгенското пространство. Спрете да заблуждавате българските граждани, че влизането на България в Шенген ще издигне статута на държавата ни като член на ЕС и че носи особени ползи за нас, зоват Бареков и половинката му.

Сигурно сте наясно, че в ЕП започва дебат за реформи, който включва и промяна на функционирането на шенгенските граници. Влизането на България в Шенген гарантира огромен бежански поток от Близкия Изток и Африка, който ще бъде в пъти по-страховит от ставащото днес в една от най-близките държави-членки на Шенген - Унгария.България и нейната столица София са тотално неподготвени за поемането на подобен поток от хора, които ще използват родината ни като транзитна спирка за прехвърляне в държави от шенгенското пространство, аргументират се двамата.

В писмото се изтъкват още следните аргументи: "Давате ли си сметка, че участието на Унгария в Шенген пренасочва потока от Близкия Изток. Засега основният път на бежанците изключва България и Румъния, защото не членуват в Шенген. Именно поради тази причина бежанският поток бива пренасочен през Унгария. Ако сте поне малко отговорни държавници, излезте с ясно послание пред обществото и европейските институции и заявете, че България иска отлагане на приемането си в Шенген, независимо от изпълнението на критериите.

Като най-бедната държава-членка на ЕС ние нямаме нито армията, нито ресурса, нито административния капацитет да се справим с приемането и настаняването на десетките хиляди бежанци, които са струпани по границите на съседна Гърция и Турция."

Бареков се заканва, че "другата седмица в Европарламента в Страсбург в качеството си на европейски депутат и представител на българския народ в ЕС" лично ще инициира "дебат за преустановяването на шенгенския режим и ще поиска допълнителна защита от европейските институции на българските граждани и българските граници."

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика